This is in response to your letter in which you request an
opinion under the Fair Labor Standards Act (FLSA) concerning a
client's proposed pay plan whereby it would pay overtime premium
compensation to employees who work 2 different jobs, for which
different rates are paid, based on the rate paid for the
secondary job.

Under your client's plan employees would work 7 hours a day,
Monday through Friday, on their regular jobs. 1In addition they
may work additional hours during the week or on weekends on
"secondary" jobs, which are distinctly different from their

. regular jobs, and for which different rates of pay have been
established. The employees would be paid their normal rates of
pay when performing their regular jobs and the rate established
for the secondary Jjobs when performing them during hours in
excess of 7 in a day and on weekends. Your client would pay
overtime premium pay at a rate of one and one-half times the rate
established for the secondary job for all hours over 40 in a
workweek, regardless of when in the workweek the secondary job
was performed. For example, if an employee were to work 35 hours
at his/her regular job and two 7-hour shifts at a secondary job,
overtime pay would be computed for 9 hours (35 + 14 - 40 = 9) at
one and one-half times the rate paid for the secondary job
regardless of whether the work was performed early in the week or
later, i.e., even if work during hours 41 through 49 were not
performed on the secondary job, but on the primary job.

Section 7(gY(2) of the FLSA provides an exception from the
general regular rate requirement of section 7{(a) and allows,
under specified conditions, the computation of overtime pay on
the basis of the bona fide hourly rate in effect when the
overtime work is performed. Where the provisions of section
7{g) (2) are met, as discussed in 29 CFR 778.415 through 778.421,
the required overtime compensation may be paid at a rate of not
less than one and one-half times the hourly nonovertime rate
established for the type of work performed during such overtime
hours. The recordkeeping requirements for employers who pay
employees under section 7(g) (2) agreements are contained in
section 516.25 of 29 CFR Part 516.
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As stated in section 778.419(a) (2), the overtime hours for which
the overtime rate is paid must qualify as overtime hours under
section 7(e) (5) [hours in excess of 8 in a day or 40 in a week or
in excess of the employee's normal working hours}; 7(e) (6) fhours
on Saturdays, Sundays, and other "special days"]; or T(e) (7)
[hours outside of the hours established by agreement or contract
as the basic workday or workweek]. In addition, the number of
overtime hours for which the overtime rate is paid must equal or
exceed the number of hours worked in excess of the applicable
hours standard.

In our view, the time worked on the "secondary" job would not
qualify under section 7(e)(5), (6), or (7) because your client
does not pay premium pay for overtime hours on other than a 40-
hour-workweek basis and the hours on the "secondary" job are not
necessarily "overtime" hours. In most weeks, some of the hours
worked by an employee on his/her regular job would occur beyond
the 40th hour. Your client would have to pay for overtime hours
either at one and one-half times a weighted average rate (see 29
CFR 778.115) or, under section 7(g) (2), on the rate -- regular or
secondary =-- at which an employee actually works during each hour
over 40 in a workweek. .

This opinion is based exclusively on the facts and circumstances
described in your request and is given on the basis of your
representation, explicit or implied, that you have provided a
full and fair description of all the facts and circumstances that
would be pertinent to our consideration of the question
presented. Existence of any other factual or historical
background not contained in your request might require a
different conclusion than the one expressed herein. You have
also represented that this opinion is not sought on behalf of a
client that has been under investigation by the Wage and Hour
Division, or that has been in litigation with respect to, or
subject to the terms of, any agreement or order applying or
requiring compliance with the provisions of the FLSA.

Sincerely,

Daniel F. Sweeney
Office of Enforcement Policy
Fair Labor Standards Team



