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Dear

This is in response to your inquiry concerning the

application of the overtime pay requirements under § 7(k)of

the Fair Labor Standards Act (FLSA) to officers of the
Police Department. '

We have edited your questions to reflect our understanding
of the issues presented:

Q.1. If a 28-day work period has been adopted under §
7(k) for police officers, how many hours may be worked
in the 28-day work period before overtime compensation
is due under the FLSA?

A.1. 171 hours. Overtime compensation is due for all
hours worked in excess of 171 hours in a 28-day work
period that has been designated by the employer at time
and one-half the employees’ regular rates of pay. When
one 28-day work period ends, the next 28-day period
commences.

Q.2. If a 1l4-day work period has been adopted, what is
the corresponding FLSA threshold?

A.2. 86 hours. Overtime compensation is due for all
hours worked in excess of 86 hours in a 14-day work
period.

Q.3. During a period between June 1990 and October
1991 police officers were paid overtime after 80 hours
worked. What is the implication of this practice?

A.3. While such overtime payment was not required
under the FLSA, the law does not prohibit an employer
from applying a more beneficial overtime standard to
its employees.

Q.4. The City chose to pay employees for a 30-minute
meal period, but did not count the meal period as
“hours worked” for overtime purposes. Is this practice
proper under the FLSA?




A.4. If the employees at issue were completely
relieved from duty during the meal period, the meal
periods would not have to be counted in determining
“hours worked” for FLSA minimum wage and/or overtime
compensation purposes, and the pay for such time may be
excluded in calculating the employees’ regular rates of
pay.

If you have any further questions, please do not hesitate to
contact this office.

Sincerely,

Daniel F. Sweeney
Office of Enforcement Policy
Fair Labor Standards Team



