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Dear

This is in response to your inquiry on behalf of ot
_ T . Mr, _ 1s concerned about the
application of the Fair Labor Standards Act - (FLSA) to nonexempt
school employees such as bus drivers, custodians, maintenance
workers, etc., when they "volunteer™ to coach extra-curricular
activities for which they will be paid a "stipend® by their

employer.
Your constituent asks:

May a school district utilize the services of a classified
employee (bus driver, maintenance worker, etc.) as a
volunteer who separately coaches an extra-curricular
activity for which a fixed stipend is paid, as separate and
distinct from his regular duty for pay purposes, or must he
be paid at an overtime rate for the extra-curricular
coaching duty if his reqular duty (bus driver, etc.) hours
and coaching duties exceed 40 hours per wveek?

The application of the FLSA to "volunteers® is discussed in 29
CFR §§553.100 -~ .106 of the enclosed copy of the regulations.
For purposes of this response we assume that the employees
involved offer their services freely and without pressure,
directly or implied, from their employer to perform the coaching
services. 1In this regard, see 29 CFR §553.101.

Employees may volunteer hours of service to their public employer
or agency provided such services are not the same type of
services for which the individual is employed to perform for such
public agency. Employees may volunteer their services in one
capacity or another

rendered. See 29 CFR §553.103. :

Where a stipend, i.e. a fixed sum of money paid periodically for
services, is involved, such pPayment must be nominal. See 29 CFR
§553.106. Since neither the dollar value of the stipend, nor its
terms and conditions have been provided, we are unable to provide
a more precise answer. However, if the stipend, when divided by
the hours spent in coaching activity would yield the equivalent
of $4.25 an hour (current minimum wage) or greater to the
employee, such payment would be considered more than nominal.
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Consequently, both the hours spent in coaching and the compensa-
tion earned from such activity would have to pe combined with the

employaee's hours and earnings in his or her regular job for FLSA
overtime purposes. .

We trust that the above is responsive to your inquiry. If we can
be of further assistance, please do not hesitate to contact this
office. '

sincérely,

Daniel F. Sweeney
Deputy Asgistant Administrator



