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This is in further response to your inquiry concerning
collectively bargained bonuses under the Fair Labor Standards Act
(FLSA). We previously furnished you existing opinions and
citations on this issue by facsimile (fax).

Your questions are answered in the order presented:

Q.1. Do collectively bargained performance or incentive
bonus payments have to be included in the "regular rate" for
FLSA overtime compensation purposes?

A.l. Yes. See 29 CFR §778.211(c). Methods used in including
such payments are found at 29 CFR §§778.208 - .210. Also,
see the opinion dated 8/26/94 previously sent by fax.

Q.2. Do collectively bargained "signing" bonuses have to be
- included in the "regular rate" for FLSA overtime purposes?

A.2. Whether "signing®™ bonuses have to be included in the
regular rate depends upon certain conditions related to how
emnployees may "qualify" for such payments. The issue is
discussed in greater detail in the opinions of 10/15/81 and
4/21/86 previously sent to you by fax. Also, see Minizza v.
s ontainer Corp., 842 F.2d 1456 (3rd Cir. 1988).

Q.3. Do negotiated bonuses paid for attendance (reducing
absenteeism) or reducing or eliminating safety violations or
injuries have to be included in the "regular rate"™ for FLSA
overtime purposes?

A.3. Yes. See 29 CFR §778.211(c).

.. Q.4. May a company and the union negotiate "shift

""differentials" and specifically provide in the CBA that the
differentials will not be included in the "regular rate" for
the purpose of FLSA overtime compensation? ‘
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A.4. No. The FLSA requires that such payments must be
included in the "regular rate." See 29 CFR §778.207.
Employees or their union may not waive their rights under
the FLSA. See Brooklvn Savings Bank v. O’Neil, 328 U.S. 697

(1945); Barrentine v. Arkansas-Best Freight System, 450 U.S.

728 (1981).

We trust that the above is responsive to your inquiry.

Sincerely,

Ethel P. Miller
Chief, Branch of Fair Labor
Standards Act Enforcement



