This is in response to your inquiry on behalf of

' is concerned about the
application of the Fair Labor Standards Act (FLSA} to his
employment by the !

As you know, Mr,. is employed as a full-time
custodian by the School District, and has been seeking to be
employed as a substitute teacher by his employer. There is
nothing in the FLSA that prevents an employer from employing
an individual in two or more jobs or capacities. As a
general rule, however, all hours worked from the employer
must be combined for the purpose of determining proper
minimum wage and/or overtime compensation. ‘

An exception to this general rule is provided by § 7(p) (2)
of the FLSA. If the terms of this exception are met, the
School District would not be obligated to combine the hours
worked in both jobs for FLSA overtime pay purposes. The
issue of concern is whether this provision can be applied in
Mr, . case.

Section 7(p) (2) provides that where State or local
government employees, solely at their option work
occasionally or sporadically on a part-time basis for the
same public employer in a different capacity from their
regular employment, the hours worked in the different jobs
shall not be combined for the purposes of determining
overtime compensation under the FLSA. The part-time
employment must meet both tests. This is explained in 29
CFR § 553.30, which was previously furnished to your
constituent.

Clearly, the “different capacity” test would be met in the
employment situation described. However, the occasional or
sporadic employment test is problematic. This is because
the need for “substitute” teachers is difficult to predict.
Thus, the School District (upon the advice of its counsel)
has been reluctant to use this exception. We have been
advised that the District’s budget cannot sustain overtime
compensation for combined employment should
the 7(p) (2) exception not apply.



On May 15, 1997, a conference call was initiated by the
School District and its labor counsel with this office on
Mr. behalf. He was advised that it is not
possible for us to conclude that the occasional and sporadic
test would be met without specific facts concerning the
frequency of the substitute teaching assignments. In
response to our questions, we were advised that in all
likelihood, . would be substituting at least one
day per week should the School District employ him in such
capacity.

As indicated in 29 CFR § 553.30, the Department has
determined that where an employee, in addition to his or her
regular job, works additional hours on a part-time basis
every week or every other week, the additional work does not
constitute intermittent and irregular employment within the
meaning of § 7(p) (2). Absent any facts to the contrary, we
conclude that this exception could not -apply, if the
substitute teaching occurred with the frequency discussed
above.

We thought that your constituent understood our position
after the conference call, and that we did not agree with
his view that substitute teaching qualified, per se, as
occasional or sporadic employment within the meaning of §
7(p) (2). We regret any misunderstanding that may have
occurred. Ultimately, whether will be employed
as a substitute teacher in addition to his regular
employment by the School District is a management decision
that has to be made by the District.

If you have any further questions, please do not hesitate to
contact this office.

Sincerely,
Daniel F. Sweeney
Office of Enforcement Policy

Fair Labor Standards Team

cc: Washington, D.C., Office



