This is in response to your inquiry concerning the
application of the Fair Labor Standards Act (FLSA) to
civilian police dispatchers employed by the

Police Department. The issue of concern is whether certain
“on-call” time is “hours worked” for FLSA purposes and, if
. compensable, whether such time must be paid at overtime
rates of pay.

You state that the Department unilaterally changed the on-
call policy with respect to dispatchers subsequent to its
unionization. Under the new policy, dispatchers were issued
pagers and required to answer all pages within 15 minutes
without exception. A pager’s range is about 20 minutes

(sic) from the 911 Center. 1If they fail to respond
to a page they must submit a memo explaining the failure to
answer. Further, they are subject to disciplinary action
that may include suspension from duty (or even termination)
for failing to abide by the on-call policy.

You indicate that one dispatcher received a verbal warning
for failure to respond to a page while attending a funeral
of a family member outside of pager range. Further, you
state that your client received a verbal warning for failing
to respond to a page on her scheduled day off while she was
with her ill father at a hospital outside of pager range.

Based upom the Police Department’s on-call policy and these
anecdotes, you have concluded that the time involved in
responding to pages (including time to travel to a phone if
the situation requires it) and writing the memo explaining
failure to respond should, at a minimum, be paid at overtime
rates of pay. Further, it is your view that the on-call
policy is unduly restrictive and you ask whether the on-call
time should be compensated.

In general, we agree that time spent in responding to a
pager call may be compensable if the time spent is more than
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de minimis. That is, the time is compensable if more than
insubstantial or insignificant periods of time of a few
seconds or minutes duration are involved (e.g. seeking a
phone when away from home) to carry out the strictures of
the Police Department’s on-call policy. 29 CFR § 785.47.
Further, we agree that that writing the “failure to respond”
memo required by the policy may be similarly compensable.
Note that we take no position as to compensability of travel
time back to the Police Department to respond to an
emergency callback to duty. 29 CFR § 785.36. Of course,
the time spent dispatching during the emergency callback
would be compensable.

However, such time, if any, would have to be compensated at
overtime rates of pay under the FLSA only if it occurred
after the employee in question had already worked not less
than 40 hours in the workweek. In workweeks in which no
statutory overtime has been worked because, for example, the
dispatcher has been on “leave” (holiday, vacation, personal
day off, etc.), no additional compensation would be due
under the FLSA if the wages paid for the workweek when
divided by the “hours worked” (including any on-call related
time) yields not less than the applicable minimum wage under
§ 6(a). U.S. v. Klinghoffer Bros. Realty Corp., 14 WH Cases
765 (BNA) (2™ Cir. 1960), rehearing denied, 14 WH Cases 913
(2™ Ccir., 1961).

As to the larger issue of on-call time being compensable, we
offer the following for consideration. Whether waiting time
is to be treated as hours worked under the FLSA depends on
whether the time is spent predominately for the employer’s
benefit or for the employee’s benefit. With respect to on-
call time, it is our position that an employee who is not
required to remain on the employer’s premises but must carry
a pager or be otherwise reachable when off-duty, is not
working while on call unless the employee is unable to use
the time effectively for his or her own purposes. 29 CFR §
785.17.

In Bright v. Houston Northwest Medical Center Survivor,
Inc., 934 F.2d 671, 30 WH Cases 609 (5 Cir. en banc 1991),
cert. denied, 112 S. Ct. 882 (1992), the Fifth Circuit
concluded that on-call time which a hospital’s biomedical
equipment repair technician spent at home or in locations he
chose was not working time, even though he was required to
be reachable by beeper, to remain sober, and to arrive at
the hospital within about 20 minutes after being called.
Moreover, the lone employee in that case was required to
respond to calls around the clock seven days a week, 365
days a year. It would appear that the employer’s




requirements in that case are at least as restrictive as
those you describe.

However, in Renfro v. Emporia, 948 F.2d 1529, 30 WH Cases
1017 (10*® cir. 1991), cert. dismissed, 112 S. Ct. 1310
(1992}, the court found on-call time spent by firefighters
compensable where they responded to an average of three to
five calls in a 24-hour period, and as many as 13 calls on
occasion. The court stressed the “fact based nature” of on-
call cases in distinguishing Renfro from its holdings in
other cases.

Thus, it is not always easy to predict whether a particular
factual situation involving on-call time is “hours worked”
under the FLSA. However, in our view, the requirements
imposed by the Police Department on its dispatchers are not
sufficient by themselves to convert the on-call periods into
“hours worked” for FLSA purposes. Other factors such as
frequent calls as in the Renfro case would be necessary. In
this regard, also see Martin v. Ohio Turnpike Commission,
968 F.2d 606 (6" Cir. 1992); Birdwell v. City of Gadsden,
970 F.2d 802 (11* Ccir. 1992).

Another factor examined by some courts is whether employees
actually are able to use the on-call time for their own
purposes. See Spires v. Ben Hill County, 745 F. Supp. 690
(M.D. Ga. 1990). Nothing you have presented suggests that
dispatchers are unable to use the on-call periods to engage
in personal pursuits, business activities, hobbies, sports,
etc.

In summary, we are unable to conclude based upon the
information presented that the on-call periods are so
restrictive that they constitute “hours worked” under the
FLSA.

Some employers compensate employees for the inconvenience of
being on-call whether or not such on-call periods are “hours
worked.” While the FLSA does not require such payments,
they will, if made, affect the computation of any overtime
payment due an employee. See 23 CFR § 778.223. Since the
dispatchers are represented by a union, it would seem that
the on-call policy and compensation could be addressed
through the collective bargaining process.



We trust that the above is responsive to your inquiry.

Sincerely,

Daniel F. Sweeney
Office of Enforcement Policy
Fair Labor Standards Team



