This is in response to your inquiry concerning the
compensability of certain time spent by police officers in
training classes. We regret the delay in responding to your
inquiry.

Your questions will be addressed in the order presented.

Our answers assume that the training occurs outside of duty
hours, i.e., on the employee’s own time. The fact that the
employer may allow officers to attend some of the training
during duty hours, i.e., “on the clock” does not, per se,
control whether the training time during off-duty hours is
compensable under the FLSA. The general rules applicable to
training and related matters are found at 29 CFR §§ 785.27 -
.32. Please note particularly the exceptions to the
compensability of training time discussed in §§ 785.30 -
.31. If the training at issue meets these latter criteria
it is not necessary to further consider the issue.

Q.1. A patrol officer wants to attend a class in
homicide investigation techniques. In this officer’s
police department, patrol officers do not investigate
homicides; such investigations are handled by ’
investigators assigned to the homicide unit. While the
officer feels that the homicide training will be
helpful with regard to job. performance, the police
department believes such training is not necessary to
performance as a patrol officer. Accordingly, the
police department will not pay for the course, but will
give the officer some time off to attend class. 1Is the
homicide investigation training taken during off~duty
hours compensable under the FLSA?

A.l. No. As you know, all the criteria in §785.27
must be met in order to exclude the training time from
“hours worked.” Assuming that tests (a}, (b) and (d)
are met, only test (c) remains. Homicide investigation
training is not necessary for patrol officers since



they do not investigate homicides; such function is the
responsibility of investigators from the homicide unit.
Thus, under the rule in §785.28, homicide training
would appear to be for the purpose of advancement
through upgrading the employee to a higher skill.
(Presumably homicide investigators are in a higher
ranked job commanding more Pay than patrol officers).
Although it may incidentally improve the officer’s
skill in investigating non-homicide cases, such
training would not be considered directly related to
the employee’s job under test (c).

Q.2. Consider the same facts and assumptions as in
Q.1. except (in another department) the patrol officer
has the responsibility to perform the homicide
investigation. Would the homicide training be
compensable for the patrol officer?

A.2. Yes. The test in (c) would not be met because
the training is directly related to the patrol
officer’s job responsibility. Therefore, homicide
training for this patrol officer would be compensable.

Q.3. A police officer wants to attend a stress
reduction class specifically designed for law
enforcement personnel. The employing department is not
willing to pay for the class or to have the officer
attend while on duty, but will allow the officer some
limited time off to travel to the class. )

A.3. You have not provided sufficient information
about the nature and purpose of the course for us to
conclusively opine. However, if the stress training
were to focus directly on police situations involving
pursuit or apprehension of Suspects, riot control, and
similar highly charged intervention situations, the
training would appear to be directly related to the
patrol officer’s job. On the other hand, stress
training focusing strictly on maintaining personal
health and fitness by focusing on preventative health
care, diet, exercise, recreation, etc., would appear to
be only indirectly related to employment situations
encountered by police officers. '



We trust that the above is responsive to your inquiry.

Sincerely,

Daniel F. Sweeney
Office of Enforcement Policy
Fair Labor Standards Team



