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This is in further response to your inquiry end our meeting on May 12 concerning the 
application of the overtime compensation provisions of the Fair Labor Standards Act 
(FLS A) to correctional officers employed by County. You are primarily .
conconed about the calculation of overtime pay under the FLSA.

The rules for computing an employee's “regular rate” for the purposes of the overtime pay 
requirements of the FLSA are set forth in 29 CFR Part 778. These rules are applicable 
whether overtime compensation is paid pursuant to § 7(a), or whether the § 7(k) partial 
overtime exemption is claimed for fire protection or law enforcement personnel (including 
security personnel in correctional institutions). However, wherever the word “workweek” 
is used in Part 778, the words “work period" should be substituted if § 7(k) is claimed. 29 
CFR § 553.233.

As indicated in 29 CFR § 778.109, the “regular rate” is a rate per hour although 
employers are not required to compensate employees on an hourly rate basis. Where
employees are compensated on other than an hourly rate basis, the regular rate mu# be
derived from such basis by dividing total remuneration for cmplQ' (except statutorySiiM
exclusions) in any workweek (work period) by the total hours worked in the workweek
(work period).

The regular rate of pay cannot be left to a declaration by the parties; it mu# be drawn 
from what happens under the employment contract Once the parties have decided on the 
amount of wages and the mode of pay, the “regular rate” becomes a matter of 
mathematical computation which is unaffected by any contrary designation of regular rate 
in the wage contracts. See 29 CFR §778.108. In light of these basic FLSA principles, we 
will address your questions. In certain cases, we have edited your questions to reflect our 
understanding of the issue.

Q. 1. When the County advertises a job vacancy and the applicable salary, should 
the advertisement indicate a minimum or maximum number of hours that the salary 
is intended to compensate? Should the “regular rate” of pay be advertised?
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A_l. No. There is no requirement in the FLS A that the employer advertise the 
FLS A regular rate upon which statutory overtime compensation will be computed, 
or indicate the minimum or maximum number of hours that the salary is intended 
to compensate.

Q.2. The ' County Correction Officers Salary Schedule (July 1, 1996) 
contains pay rates stated in terms of weekly (3714 hour), biweekly, and annual 
amounts for four levels of correction officers; such rates reflect paid meal and 
lineup time at “time and one-half* as well as provide “rotating shift” rates. 
Additionally, the schedule provides pay “steps” but does not include longevity pay, 
shift differential, holiday pay, and uniform allowance. Would an officer, who is 
entitled to the latter payments under the collective bargaining agreement and who 
works FLS A overtime, be property paid for FLS A overtime if his or her overtime 
premium pay is computed based entirely on the schedule rates?

A2. No. It does not appear that the “schedule” provides for the inclusion of night 
differential payments that must be included in the regular rate (see 29 CFR 
§778.207). It is unclear whether the “steps” in the schedule reflect longevity pay, 
which is includable in the regular rate. However, neither uniform allowance nor 
holiday pay are includable in the FLSA regular rate (see 29 CFR. §§778.217 - 
.218).

Q.3. Does the method used by the County in calculating the negotiated pay 
increase under the bargaining agreement meet FLSA requirements?

A3. The FLSA does not require pay increases. The issue of how a negotiated 
increase is to be applied under the contract is an issue for the parties to resolve.

Q.4. Would the compensation provided in section 6.7 of our bargaining agreement 
affect the FLSA regular rate of pay for the classifications specified (correction 
officer IV, deputy warden, warden, chief of staff)?

A 4. It appears that the classifications may be supervisors or have management 
duties. Assuming that employees in such classifications meet the duties, 
responsibilities, and salary tests contained in 29 CFR Part 541, they would be 
exempt from the overtime requirements of the FLSA. Thus, the additional 
“stipends” would have no effect. Such payments would, however, affect the FLSA 
regular rate for any such employee who does not meet the tests for exemption in 
Part 541.

Q.5. Are the compensatory time off (“comp time”) provisions in the bargaining 
agreement in compliance with the provisions of the FLSA?

A5. It is not clear on what basis comp time is accrued under the contract. The 
FLSA requires one and one-half hours of comp time for each FLSA overtime hour



3

worked. Law enforcement employees may accrue up to 480 hours of FLSA comp 
time, which may be carried indefinitely until either used by the employee or cashed 
out. FLSA comp time may be cashed out at any time, or at termination of 
employment. However, the 10-day per year accrual “cap” (assuming this means 
80 hours) would be permissible. As to comp time for “managerial” employees see 
A4.

Q.6. Should the cleaning and clothing allowance specified in our contact be 
included in calculating the FLSA regular rate?

A.6.N0. See A.2.

Q.7. Does the pay we receive for not working on a designated holiday have to be 
included in the regular rate? What about the premium pay that would be paid for 
working on a holiday?

A.7. Pay for not working on a designated holiday is excludable from the regular 
rate. SeeA2. Premium pay (not less than time and one-half) paid for working on 
a holiday may be treated as an overtime premium pursuant to section 7(eX6) of the 
FLSA and is creditable towards any FLSA overtime compensation due. See 29 
CFR §§ 778.200 - .203.

Q.8. Should the “investigator stipend” specified in our contract be included in the 
regular rate? The stipend represents additional biweekly salary payments.

A.8. Yes.

Q.9. Is there a statute of limitations applicable to claims under the FLSA?

A9. Yes. A 2-year statute of limitations applies to the recovery of back pay, 
except in the case of willful violation, in which case a 3-year statute of limitations 
applies.

In summary, the FLSA regular rate of pay is computed as stated below:

Base weekly pay + rotating shift pay + longevity pay + night shift pay + 
investigator pay + FLSA hours worked = FLSA regular rate.

All payments must be reduced to their workweek (work period) equivalent if paid on an 
other than a workweek (work period) basis. For example, the workweek equivalent for 
investigator I pay is $31.50 ($63.00 x 26 + 52 = $31.50). Ifa 14 day-work period is 
applicable pursuant to FLSA § 7(k), no equivalent computation is necessary.
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We trust that the above is responsive to your inquiry.

Sincerely,

Daniel F. Sweeney
Office of Enforcement Policy 

Fair Labor Standards Team

Enclosures
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