
This is in response to your inquiries c<mcenimg the application ef the Fair Labor 
Standards Act to County Emojocy Medical Service (EMS) employees 
who volunteer as firefighters for the 7 County Volunteer Fire Service. The 
question presented is whether the EMS employees are providing “the same type of 
services” for purposes of §3(cX4\ 29 U.S.C. 203(e) (4\ when so engaged. We 
regret the delay in responding to your inquiry.

You state that the Fire Service was established by th# County and is controlled, 
and funded in part, by the County Commissioners. In addition, some of the 
municipalities within the County provide funds, equipmeiB and/or facilities for the 
Service. The County fire department serves those areas of the County that have no 
municipal services.

Since 1992 County has operated a free-standing EMS Division th4t 
provides county-wide EMS services. To staff this assumed function, the County 
hired a numbs* of firefighters who were cross trained as emergency medical 
technicians (EMTXparainedics and who woe formerly employed by the City of 

to perform EMS services county wide, which was that jurisdiction’s 
responsibalitjf prior to 1992.

Former City employees that became County EMS employees continue to serve as 
volunteo firefighters with the County and they perform the exact same firefighter 
and “first responded EMS services for the County’a Volunteer Fire Service as 
they previously performed when employed by the City of

Approximately 300 volunteer firefighters serve the County’s Fire Department 
Some are municipal firefighters, others are employees of fire departments or EMS



the County’s EMS. In addition, nine temporary on-call EMS employees of the 
County voluntea in the Fire Service. To rataate, it is the lattw 26 
County EMS employees that are the focal point of your inquiry.

When the EMS employees are serving the County as volunteer “firefighters,” they 
provide “first responder” services at fire or emergency scenes, ix, primary 
medical assistance to victims until the on-duty paid County EMS personnel arrive 
on the scene. Presumably, they also engage in fighting fires and related duties. Of 
the 300 volunteer firefighters, 131 have first responds training (40 hours of 
training/certification in EMS assistance), 67 have EMT training (180 hours of 
training/certification), and 21 have paramedic training (requiring, even more 
advanced life support training/certification).

Section 3(eX4XAXu) of the FLSA provides that individuals are not “employees” 
entitled to compensation for hours of service if the volumes sovices they provide 
to a public agency are not “the same type of services” which they are employed to 
perform by that agency. In the case you describe, the public agency is;
County. The term “same type of services” is defined at 29 CFR §553.103 to mean 
similar or identical services, and refers to the duties and other factors contained in 
the definitions of the three-digit categories of occupations in the Dictionary of 
Occupational Titles. Equally important are all the facts and circumstances in a 
particular case, including whether the volunteer service is closely related to the 
actual duties performed by or responsibilities assigned to the employee who 
“volunteers.”

Tn many communities firefighters must have EMS training and skills and they are 
regularly dispatched to incidents resulting from fires, accidents, natural disasters, 
crimes, and medical emergencies. In fact, they are regularly dispatched to such 
incidents and may be the “first responder,” even though EMS employees of the 
same employe may also be dispatched to the scene to provide ambulance services 
or to provide advanced life support services. Under such circumstances, a 
firefighter volunteering as an EMS employee (or vice versa) would be considered 
to be providing the “same type of services” that he or she is employed to perform 
by the employer. .

In light of the frets you have provided, we conclude that ' County EMS 
employees are providing the same type of services when they serve the 1 
County Volunteer Fire Service. Consequently, they may not volunteer without 
compensation in accordance with die requirements of the FLSA. The separate



employmat of fihrfightBs and EMS employees by the two diffoerrt jurisdictions*
the City and Coady, prior to 1992 presorted less of a tikelitoai of coated
services in the form of volunteering. But since that time the employmart by the 
County of firefighters and EMS employees performing the same dirties few a single 
employs, the County, creates the possibility that an employee could be pressured 
or feel pressured to provide “volunteer” savices to the County. It was concern 
about the possibility of such a situation that led Congress to provide narrow 
circumstances unda which individuals could provide volunteer savices to the 
same public agencies that also employed them as employees. This concern was 
explained in the legislative history of the 1985 Ameruhnoilte “CHhe Committee 
wishes to prevent any manipulation or abuse of the minimum wage requirements 
through coercion or undue pressure upon employees to 'volunteer.’” Senate
Report No. 99-159, page 14,2 U.S. Cong News* page 662.

We note* however, that EMTs employed by filhn jurisdictioua are not so affected* 
and may continue to voluntea to the County Vohmteafira Service* even
if “mutual aid” agreement! exist between their employing jurisdictions and 
County. In this regard, see 29 CFR §553.105.

Whether the EMT/firefighter reports to the scene in an EMS vehicle or with a fire 
truck is not relevant in our view. This would appear to be more governed by 
chance then design. The basic duties performed at the scene are die same or 
closely related services required for nublic safety.

Maria Echaveste 
Administrator
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