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This is in response to your inquiry concerning the
application of the Fair Labor Standards Act (FLSA) to
certain employees of Sea Isle City. The employees at issue
work in various City departments and also serve as emergency
medical technicians (EMTs) with the Sea Isle Volunteer
Ambulance Corps, or serve as firefighters in the Sea Isle
City Volunteer Fire Department.

You state that police officers employed by the City who have
obtained EMT certification are paid $500 in addition to
their regular pay. They use their EMT skills while doing
their police work. You indicate that the additional $500
(as a result of a wage-hour audit) is now incorporated in
the officers’ “regular rate” of pay for FLSA overtime
compensation purposes.

Some employees of the Public Works Construction Office and
City Hall also serve as EMTs for which they receive a
similar payment pursuant to the applicable union contract.
However, unlike police officers, these employees serve the
Sea Isle Volunteer Ambulance Corps, which is a separate
nonprofit corporation that, presumably, serves the citizens
of the community.

Finally, the Sea Isle Volunteer Fire Department (a City
Department) is served by City employees who “volunteer”
their services. The City does not employ any paid
firefighters or EMTs.

City employees who volunteer as firefighters leave their
regular jobs to respond to fire calls and return to their
regular city jobs when finished. They are paid $115
annually to reimburse them for mileage and use of their
personal vehicles to respond to fire calls.

We understand that the City pays its employees their regular
wages for the time spent in volunteer activities that occur
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during their normal workday to insure that employees do not
lose income as a result of volunteering.

In light of this background, you ask several questions that
will be addressed in the order presented. For sake of
clarity, we have edited your questions.

Q.1. Must the $500 EMT payment paid to public works
and other City employees pursuant to applicable union
bargaining agreements be included in calculating
overtime under the FLSA? Does it make any difference
that the employees at issue perform the EMT services
after leaving their City jobs by volunteering their
services to the Volunteer Ambulance Corps (a
separate nonprofit corporation) and then returning to
their city jobs?

A.l. Yes. The $500 EMT payment must be included in
calculating the employees’ reqular rates of pay for the
purpose of FLSA overtime compensation. Unless
otherwise specifically excluded pursuant to §7(e) of
the FLSA, all remuneration paid to employees as
compensation pursuant to their employment contract must
be included in determining the FLSA “regular rate” for
overtime compensation purposes. In other words, the
EMT compensation must be treated in the same fashion
for other City employees as it is treated in the case
of police officers.

It does not matter that the employees are members of
the - Volunteer Ambulance Corps and that the
employees at issue leave their City jobs when
performing EMT services.

Q.2. What about the mileage payment of $115 per year
paid to City employees who “volunteer” as firefighters?

A.2., Individuals do not lose their status as
“volunteers” because they are reimbursed for
transportation costs. Volunteers are discussed in 29
CFR Part 553 (copy enclosed). See 29 CFR §§ 553.100 -
.106. Payments to reimburse an employee for expenses
of the type described may be excluded in calculating
the employees’ reqular rates of pay. This is discussed
in the general overtime regulation, 29 CFR Part 778
(copy enclosed). See 29 CFR §778.217.
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Q.3. When a City employee who is trained as an EMT
leaves his or-her regular city job to respond to an EMT
call with the Corps, is the employee considered to be
working in two types of jobs for the City?

A.3. No. An employee may “volunteer” services to their
public agency employer provided such services are not
the same type of services which the individual is
employed to perform for their employer. For example, a
worker in public works who performs refuse collection
or street and lighting maintenance/repairs could
volunteer as an EMT to the City, or to a separate and
independent organization. The hours of service
rendered in such situations would not be subject to the
minimum wage, overtime, or recordkeeping provisions of
the FLSA.

Q.4. Are there any other exemptions/exceptions that
would affect the workers described above?

A.4. No.
Q.5. Can police officers who are qualified
EMTs volunteer to the Volunteer Ambulance

Corps during off-duty hours?

A.5. We cannot give you a definite answer without more
information as to the relationship between and
the Ambulance Corps, especially the Corps governing
board and how its members are appointed and removed.

We would also need more information regarding the
arrangement between the City and the Corps with respect
to the services furnished and territory covered.
However, we have enclosed for your guidance opinion
letters dated August 19, 1994, and March 18, 1993, that
discuss in considerable detail volunteering that is
permissible and impermissible under the FLSA. With
regard to Q.4., please note paragraph 4 on page 3 of
the August 19, 1994 letter.
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We trust that the above is responsive to your inquiry. 1If
you have further questions, please contact Walt Steinmann of
this office at 202-219-4507.

Sincerely,

Daniel F. Sweeney
Office of Enforcement Policy
Fair Labor Standards Team

Enclosures



