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This is in further reply to your letter requesting on behalf of your client ***, an opinion 
on the compensability of employee study time under the Fair Labor Standards Act 
(FLSA).  

*** has established a "Craft and Technical Development Program," a training program 
maintained for compliance with regulations of the Nuclear Regulatory Commission, 
whereby electricians may qualify for promotional upgrades through on-the-job training 
and successful testing. You state that the tests cover theoretical material of general 
applicability, so employees usually desire study time to prepare for examinations. You 
wish to point out that your client has always intended to make study time available to 
employees during working hours so that the time spent studying would be compensated, 
although you indicate that it is your position that *** is not legally required to pay for 
employee study time.  

An investigation by our Raleigh Area Office determined that the time spent studying by 
employees for the examinations outside working hours was required, and therefore, 
constituted compensable hours of work. At the time of the initial review of *** training 
program by Wage and Hour, study time during working hours had not been made 
available to the employees. 

Accordingly, your client agreed to provide on-the-job employee study time. This training 
program revision was formalized by an agreement dated March 15, 1983, with our 
Raleigh Area Office staff.  

Subsequent to this agreement, our Raleigh Area Office staff raised the issue of back 
wages owed those electricians who had studied for the tests on their own time. The Wage 
and Hour investigation disclosed that *** supervisors had led employees to believe that 
the study time was required for continuance of their employment. You do not believe that 
*** supervisors had improperly pressured the employees with regard to the study time. It 
is your position that, even if there had been improper pressure, it is not relevant to the 
issue of compensability of the study time since program participation was voluntary. 
Therefore, you believe that further negotiations regarding the compensability of 
employee study time are inappropriate following the March 15, 1983, agreement. 
However, you contend that the compensability issue can be resolved if the voluntariness 
of training program participation is addressed on its merits. 

For that purpose, you provide the following facts. At the outset of the training program, 
electrician jobs were reclassified for both pay and training purposes. Employees who 
chose to participate in the training program and successfully passed tests were eligible for 
scheduled promotions. Incumbent employees who chose not to participate or who did not 
succeed in the testing program were "frozen at their current salary" with "adjustment 
increases as long as they remain in the present classification."  



In any event, regardless of your position that the employees' study time outside working 
hours is not compensable hours of work under FLSA, you have discussed the possibility 
of resolving the issue of back wages with the staff of our Raleigh Area Office and with 
staff of the Solicitor's Office in Atlanta. You have offered to grant paid time off in lieu of 
cash wages owed to the employees. In this regard you are aware of the prohibition of 
substituting non-cash items for cash wages contained in section 531.27 of 29 CFR Part 
531. However, you believe that since the prohibition is to prevent unilateral employer 
action, and because you believe there is no legal requirement to pay back wages for the 
study time, we could not prevent your client from granting paid time off to the employees 
for the study time. 

The status of time spent in attending lectures, meetings, and training programs is 
discussed in section 785.27 through 785.32 of 29 CFR Part 785 (copy enclosed). As 
stated in section 785.27, activities need not be counted as working time if all of the 
following criteria are met: (a) attendance is outside the employee's regular working 
hours; (b) attendance is in fact voluntary; (c) the course, lecture, or meeting is not directly 
related to the employee's job; and (d) the employee does not perform any productive 
work during such attendance. 

In addition, section 785.31 provides that voluntary attendance by an employee at training 
sessions offered by an employer under a program of instruction which corresponds to 
courses offered by independent bona fide institutions of learning need not be counted as 
compensable hours of work under FLSA even if the courses are directly related to the 
employee's job. 

Section 2.1 of the 1982 training program manual, which has since been revised, stated 
that "(p) anticipation is required for existing employees in the affected classifications at 
the implementation of the program …" Employees were not offered the option of non-
participation. Instead, the manual provided that if employees were removed from the 
program, they would be frozen at their current salary and would be eligible for only 
adjustment increases. Employees would be removed from the program for failure to pass 
certain competency tests. In addition to the tests for advancement, employees would be 
required to pass "back step" tests to prove their competency for promotion. Home study 
time was necessary to pass the tests. On the basis of these facts, we conclude that the 
training program was not voluntary, and thus did not satisfy the criterion of section 
785.27(b). 

Furthermore, we conclude that the training program was directly related to the 
employees' jobs, and thus failed to satisfy the independent requirement of section 
785.27(c). The "back step" testing was clearly related to the job levels at, or below, which 
employees were currently performing. The training in general was directed toward 
ensuring that employees successfully mastered all the requirements of their current job 
step. Furthermore, one of the stated objectives of the program was "to improve 
productivity of all employees." 



We cannot approve your proposed settlement offer of paid time-off in lieu of cash wages. 
Time-off in subsequent pay periods in lieu of cash wages owed employees is not 
permitted. In this regard, see Walling v. Harnischfeger Corporation, 325 U.S. 427 (1945) 
and Brooklyn Savings Bank v. O'Neil, 324 U.S. 697, 89 L. ED. 1296, 65 S. CT 825. 
However, even though your client is currently providing compensated on-the-job study 
time during normal working hours, we would not require *** to compensate the affected 
employees at their normal straight-time hourly rates of pay for the study time they 
performed at home. Payment of the minimum wage for each hour of study is all that is 
required by FLSA. However, any overtime premium owed to these employees would 
have to be based on the weighted average method described in section 778.115 of 29 
CFR Part 778, copy enclosed.  

We trust the above is responsive to your inquiry.  

Sincerely,  
 

William M. Otter 
Administrator 

Enclosures 
 
 

 


