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This is in further response to your letter in which you request an opinion on behalf of 
your client (a hospital) concerning the compensability of time spent by certain employees 
in testifying in legal proceedings. 

You indicate that your client's nonexempt employees are subpeonaed to testify in the 
cases of individuals who are former patients of the hospital. The subpeonas to testify are 
issued for various types of actions such as criminal cases, workers compensation hearing, 
tort cases involving personal injuries and determinations of the competency of 
individuals in probate proceedings. The personnel are called to testify because of their 
observations of the former patients, but the hospital is not involved in the cases nor does 
it encourage the attendance of the employees. you state that the hospital encounters 
considerable hardship as a result of the required absences of the employees. 

Under the Fair Labor Standards Act (FLSA), all covered and nonexempt employees must 
be paid not less than $3.35 an hour for all hours worked and not less than one and one-
half times their regular rate of pay for all hours worked over 40 in the workweek.  

As discussed in 29 CFR Part 785, section 785.7, the Supreme Court originally stated that 
employees subject to the Act must be paid for all time spent in physical or mental 
exertion (whether burdensome or not) controlled or required by the employer and pursued 
necessarily and primarily for the benefit of the employer or his business. (Tennessee Coal 
Iron & Railroad Co. v. Muscoda Local No. 128, 321 U.S. 590 (1944). 

In the situation you describe, we would not consider the time spent by your client's 
employees in testifying as compensable hours of work. This is true since the time spent 
testifying (whether voluntary or mandated by the court) is neither controlled nor required 
by your client and since the employees' attendance at the proceedings is not intended to 
benefit your client. 

Although we would not consider the time spent in testifying as compensable hours of 
work in this situation, deductions may not be made from the compensation of any 
employee who is paid on the salary basis which is described in 29 CFR Part 778 in 
section 778.114. Under the fluctuating workweek method of overtime payment as 
discussed in this section, an employee may be paid a fixed salary for hours that fluctuate 
in a workweek. If there is a mutual understanding between the employer and such 
employee that the fixed salary is compensation (apart from overtime premiums) for the 
hours worked each workweek. It is our position that generally an employee paid under 
this method must receive his or her full salary in any week in which any work is 
performed. 

We trust this responds to your inquiry. 



Sincerely, 

William M. Otter  
Administrator 

 


