
FLSA-694 

April 30, 1984 
 

This is in reply to your letter in which you request an opinion under the Fair Labor 
Standards Act (FLSA) as to whether the hours spent by Service employees in certain self-
development training courses are compensable under the Act. Along with your letter you 
submitted manuals and other materials for four courses which you believe to be 
representative of the courses that can be offered on a non-compensable basis. You 
indicate that employees would participate in these courses on Service premises or take 
them as a self study correspondence program. 

The courses fall into two general categories: (1) career-development courses, aimed at 
developing the knowledge and skills of employees for the purposes of career 
advancement in the Service, e.g., "Introduction to Supervision"; and (2) courses which 
correspond to courses offered by independent bona fide institutions of learning and which 
are not tailored to any requirements of a particular employer, e.g., "Accounting I." 

The Department of Labor's Interpretative Bulletin on Hours Worked, 29 CFR Part 785, 
defines, in sections 785.27 through 785.32, the circumstances under which time spent by 
employees in training programs need not be counted as compensable hours of work under 
FLSA. Generally, as stated in section 785.27, four criteria must be met:(a) participation 
in the training is outside the employee's regular working hours; (b)participation is in fact 
voluntary; (c) the training course is not directly related to the employee's job; and (d) the 
employee does not perform any productive work during such participation.  

It is usually not difficult for a employer to establish a training program of courses that 
would meet criteria (a), (b), and (d). Criterion (c), however, must be applied on a case by 
case basis to an individual employee taking a particular course. If the course is directly 
related to the employee's job to the extent that it is designed to make the employee 
perform his/her job more effectively, as distinguished from training him/her for another 
job, the time spent by the employee in taking such a course would constitute 
compensable hours of work under the Act. Conversely, if the course is unrelated to the 
employee's job, the hours spent in taking it would not be considered hours worked under 
the Act.  

The requirement in (c) referred to above is inapplicable only in "special situations" as 
discussed in section 785.31. This section states that even if training is clearly related to an 
employee's job, or paid for by the employer, voluntary participation outside of working 
hours need not be compensated if the course corresponds to courses offered by 
independent bona fide institutions of learning. Such a course need not be identical to a 
particular course offered in a college or vocational school, but the course content, like 
that of other instruction in bona fide institutions of learning, must not be tailored to any 
peculiar requirements of a particular employer or of the particular job held by the 
individual employee. To qualify under section 785.31 a course must be such that the skill 



or knowledge imparted through training would enable an individual to gain or continue 
employment with any employer. If the course is in fact established on this basis, time 
spent in taking it would not be considered compensable regardless of the fact that the 
training might be directly related to an employee's job. 

Any conclusion that a particular training program constitutes a "special situation" under 
section 785.31 rests on all the facts in the situation including the purpose, scope, 
operation and effect of the training program as a whole. 

The specific courses you submitted for review are discussed below:  

1. The Service considers the time spent by supervisory employees in taking "Introduction 
to Postal Supervision" as compensable hours of work of work under FLSA. On the other 
hand, it is your position that since this course is not directly related to nonsupervisory 
positions, it can be offered to nonsupervisory employees on a noncompensable basis, 
provided the other requirements in section 785.27 are met. We agree with this position. 

2. "Accounting I" is the type of course that falls within the discussion in section 785.31. 
If the requirements therein are met, the time spent by any employee, regardless of 
position, in taking this course need not be counted as hours worked under the Act. 

1. While the other two courses, "Report Writing for Postal Managers" and "Basic 
Pneumatics and Hydraulics," may be similar to courses offered by independent 
institutions of learning, these courses appear to be tailored to the needs of the 
Postal Service and to the particular jobs held by the employees who would be 
interested in taking such courses. The Preface to the latter course states, "'Basic 
Pneumatic and Hydraulic Principles' is written for personnel for the United States 
Postal Service…. this course of instruction is designed to provide the employee 
with basic knowledge of fluid … principles which are utilized in … components 
of postal service equipment."  
 
These two courses appear to be similar to "Introduction to Supervision" and 
should also be considered under section 785.27. Whether these courses 
correspond to courses offered by independent institutions of learning for purposes 
of section 785.31 is a question of fact that can only be determined after careful 
review has been made of all available information, including a review of the 
content of similar courses offered by independent institutions of learning.  

We trust this is responsive to your inquiry. If we can be of further assistance, please do 
not hesitate to contact us again.  

Sincerely, 
 

William M. Otter 
Administrator 



FLSA-956  
   

May 3, 1984  
   

This is in reply to your letter of March 23 requesting an opinion as to whether or not the 
bonus plan of one of your clients will qualify as a percentage of total earnings bonus plan 
which satisfies the overtime pay requirements of the Fair Labor Standards Act (FLSA).  

Under the plan, your client pays a bonus to employees based on a percentage of total 
monthly earnings, including overtime, when certain sales goals of a store are met or 
exceeded. For example, the bonus is computed at the rate of 70 percent of the employee's 
total weekly gross pay (including overtime pay) for four full sales weeks immediately 
preceding the close of a fiscal month. This amount is then divided by four, and the 
amount so computed is paid as a bonus to the employee.  

Where an employer's payments under a bonus plan are based upon a percentage of total 
earnings of the employee, the payments may be excluded from the regular rate of pay if 
the conditions prescribed in section 778.210 of the enclosed copy of 29 CFR Part 778 are 
met. Under the method of allocation discussed in this section, where a bonus is paid as a 
production incentive percentage of the employee's total compensation, including straight 
time, overtime, bonuses, and commissions, the overtime pay due under the Act is 
automatically included and no additional computation or payment of overtime is required.  

Based on the information contained in your letter, it is our opinion that the percentage of 
total earnings bonus plan would not affect the regular rate of pay and would comply with 
the overtime pay requirements of the Act.  

If you have any further questions, please do not hesitate to let us know.  

Sincerely,  
   

William M. Otter  
Administrator  

Enclosure  

 


