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This is in reply to your letter of January 31, 1983, asking whether a particular period of 
time during which an employee is on your client's premises is compensable hours of 
work under the Fair Labor Standards Act. 

You state your client employs a large number of drivers. The drivers do not drive the 
employer's vehicles to and from work. Each driver is scheduled in advance to work a 
particular shift. Due to the nature of your client's business, it is important the drivers 
arrive for work on time. To reinforce this requirement and due to tardiness which has 
occurred in the past your client established the following work rule: 

If a driver is tardy five times within one year, he is subject to automatic termination. 

You state that all of your client's drivers are aware of this rule. The drivers are 
represented by a union and an agreement was reached on the following procedure: 

Where a driver reports late for his scheduled shift and no work is available for him, he 
has a choice. First, he may immediately leave the employer's terminal (and do whatever 
he chooses) in which case his record is charged with an incidence of tardiness. Second, 
he can choose to wait for work at the employer's terminal (for up to three hours). If he 
waits for three hours and no work becomes available, he is free to leave in which case he 
is not charged with an incidence of tardiness (nor is he paid for waiting). If he grows tired 
of waiting and leaves before the three hours have passed, his record is charged with an 
incidence of tardiness (and he is not paid for the time he waited). While waiting, the 
driver performs no duties for the employer. If work becomes available while he is 
waiting, he goes to work (i.e., begins his driving duties) and is not charged with being 
tardy. He is, however, only paid from the time he begins working, not from the time he 
waited for work to become available. 

It is your client's position that a tardy driver has, in effect, voluntarily reported for work 
and thus his waiting time is not compensable hours worked within the meaning of the 
Act. Furthermore you believe that a compensable on-call situation is not created since the 
tardy employee is not required to remain on-call at your client's terminal. You state that 
the employee alone chooses to wait to get work and/or prevent an incidence of tardiness 
from being charged to his record. You ask whether the waiting is compensable working 
time. 

Under the Act, an employee must be paid for all the time the employee is required to be 
on duty or on the employer's premises or at a prescribed work place, and all time during 
which the employee is suffered or permitted to work. Work which the employer does not 
request but permits is compensable work time, such as where an employee voluntarily 
works before or after a shift and the employer knows or has reason to believe the 
employee is working. The language of the Act and the controlling court decisions make it 



clear that an employee cannot waive the statutory right to be paid in accordance with the 
minimum wage and overtime provisions of the Act. In Brooklyn Savings Bank v. O'Neal, 
324 U.S. 607, the Supreme Court stated that "while in individual cases hardship may 
result, the restriction will enure to the benefit of the general class of employees in whose 
interest the law was passed and so to that of the community at large." 

As explained in Section 785.14 of 29 CFR Part 785, copy enclosed, whether waiting time 
is time worked under the Act depends upon particular circumstances. The determination 
involves "scrutiny and construction of the working agreement by conduct, consideration 
of the nature of the service, and its relation to the waiting time and all of the 
circumstances." Facts may show that the employee was engaged to wait, or they may 
show that he waited to be engaged. However, such questions "must be determined in 
accordance with common sense and the general concept of work in employment." 

Based on the information contained in your letter of January 31, 1983, and the 
supplemental information which we requested, in your letter of March 8, our opinion is as 
follows: In your client's case, the waiting time is solely for disciplinary purposes and 
should, we believe, be treated no differently than where an employee is sent home early 
for disciplinary reasons. Further, there does not appear to be any guarantee that the 
employee would be offered employment after any period of time spent on the employer's 
premises. Therefore, it is our position that the employees are not engaged to wait, but are 
waiting to be engaged, and the waiting time is not compensable hours worked. 

Sincerely, 

William M. Otter 
Administrator 

Enclosure 

 


