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This is in reply to your letter of April 25, 1983, concerning the application of the 
overtime provisions of the Fair Labor Standards Act (FLSA) to a business which consists 
of a registry of nurses, licensed practical nurses (LPN), and sitters or companions. You 
indicate such employees care for the sick and dying in hospitals, nursing homes, and 
private homes. On certain jobs, LPNs and companions are on 24-hour duty and live-in at 
home. You indicate that the business grosses less than $250,000. presumably, you feel 
that the employees are not covered on an individual or enterprise basis as discussed on 
pages 2 and 5 of the enclosed Handy Reference Guide. 

It is not clear from your letter whether your client functions as an ordinary employment 
agency. It has been our position that the employment agency that refers nurses, LPNs, 
sitters, or companions to a potential employer is not an employer of such personnel. In 
such a case the usual procedure is for the individual referred to contact the potential 
employer and contract directly with the potential employer as to compensation, hours, 
and other terms of work. Under these circumstances, where the work is performed in a 
household, the nurse, LPN, sitter, or companion, is a domestic service employee of the 
householder and covered by the provision of the FLSA where the conditions of section 
6(f) are met. Private duty nursing in a hospital or nursing home would not be covered 
unless the hospital or nursing home establishment control and supervise the nurse or 
other personnel in a manner similar to which it exercises control and supervision of its 
staff employees.  

However, if your client's registry functions as a temporary help agency, a different result 
would obtain. For example, if the registry maintains a log of assignments showing the 
shifts worked, established the rate which will be charged, maintains the payrolls and pays 
the employees, and otherwise exercises control over the employees' behavior and work 
schedules, then an employment relationship would be deemed to exist and the persons on 
your client's registry would be considered employees of your client. 

Employees of your client would be covered under the FLSA if they are individually 
engaged in interstate commerce or in the production of goods for interstate commerce or 
on an enterprise basis if your client meets the test for coverage in section 3(s)(1) of the 
Act. However, in the absence of such coverage, employees of your client would be 
covered as domestic service employees under the joint employment relationship between 
your client and the householder for whom the services are provided. Joint employment is 
discussed in the employees WH Publication 1297. We are also enclosing a copy of 
regulations, 29 CFR Part 552 with respect to domestic coverage and third-party 
employment.  

Employees of your client would also be covered under joint employment by a hospital or 
residential care establishment enterprise under section 3(s)(5) of the FLSA. Please note 



that there is no dollar volume test applicable to such coverage. Covered employees would 
have to be paid in accordance with the Act's minimum wage and overtime pay provision, 
unless specifically exempt. 

Section 13(a)(1) of the Act provides a complete minimum wage and overtime pay 
exemption for any employees employed in a bona fide executive, administrative, 
professional, or outside sales capacity as those terms are defined by Regulations, 29 CFR 
Part 541 (copy enclosed). An employee, whether or not (s)he is paid by a third-party 
employer, may qualify for exemption as a bona fide professional employee if all the 
pertinent tests relating to duties, responsibilities, and salary in section 541.3 of the 
regulations are met. Registered nurses have traditionally been recognized as professional 
employees by the Division in its enforcement of the Act. Generally, it has been found that 
LPNs do not meet all the pertinent tests for exemption as bona fide professional 
employees under section 541.3 of the regulations. 

Section 13(a)(15) provides a complete minimum wage and overtime pay exemption for 
any employee employed in domestic service employment to provide companionship 
services for individuals who (because of age or infirmity) are unable to care for 
themselves. This exemption would apply to employees providing such services even 
though employed by an employer or agency other than the family or household using the 
services. See section 552.109 of the regulations. However, as indicated in section 552.6, 
this exemption does not include services relating to the care and protection of the aged or 
infirm which require and are performed by trained personnel, such as a registered or 
practical nurse. 

Section 7(j) contains a special provision for hospital and residential care establishments. 
It provides that a hospital or residential care establishment employer may pay overtime 
after 80 hours in any work period of 14 consecutive days rather than on the 7-day 
workweek basis, provided (1) that the employer and the employee have an agreement or 
understanding prior to the performance of work that this basis will be used, and (2) the 
employer agrees to pay one and one-half times the employee's regular rate after 8 hours 
of work in any day even if the employee fails to exceed 80 hours in the work period. The 
extra compensation provided by the premium rate paid for daily overtime hours may be 
credited toward any overtime compensation payable under section 7(j) for time worked in 
excess of 80 hours in such period. 

As indicated above, employees of a temporary help company working on assignments in 
hospitals or other residential care establishments are considered to be jointly employed by 
both the temporary help company and the client establishment in which they are 
employed. For enforcement purposes, the Wage and Hour Division will not take 
exception to a claim by a hospital or residential care establishment that section 7(j) 
applies during the 14-day period where the employees work exclusively for that 
employer, provided, that before performance of the work an agreement is made between 
the hospital and the employees to use the 14-day period in lieu of the normal workweek. 
On the other hand, section 7(j) will not apply to any employee who during a 14-day 
period is employed in more than one hospital or residential care establishment even 



though all such establishments may be operating under section 7(j) with respect to their 
regular employees. 

If after reading the enclosed material you have any further questions, you may find it 
more convenient to get in touch with our Area Office . That office is responsible for 
enforcement of Act in your area and would be pleased to be of all possible assistance.  

Sincerely, 

James L. Valin 
Assistant Administrator 
Wage and Hour Division 

William H. Otter 
Administrator 

Enclosures 

 


