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We apologize for the delay in responding to your request for a ruling in accordance with section 
5.12 of Regulations, 29 CFR Part 5, Subtitle A, as to whether the Heavy Construction (excluding 
Water and Sewer Lines) wage rate schedules included in the specifications of the above-
referenced contracts are properly applicable to the water and sewer line work.  

According to the information submitted, Contract No. *** provides for the construction of an at-
grade track bed, a tie-breaker train control station, and partial demolition and renovation of an 
existing warehouse.  Also involved is the support and maintenance of sewer and water facilities, 
the installation of various sizes of asbestos cement pipe, reinforced concrete pipe, manholes, 
drainage gates and catch basins.  Contract No. *** includes a yard operations building, a traction 
power substation and train control building, an access bridge, car cleaning platforms, 3400 linear 
feet of storm sewers, 3200 feet of water lines, and finish work.  This contract also requires the 
support and maintenance of sewer and water facilities, the installation of various sizes of 
asbestos cement and reinforced concrete pipe and manholes.  The wage decision in both Contract 
No. *** and Contract No. *** was Decision No. *** for "Heavy Construction (excluding Water 
and Sewer Lines)".  Although not at issue, Contract No. *** also included Decision No. *** for 
"… Building Construction."  

*** a subcontractor performing the water and sewer work under each contract, is asserting that 
the wage decision in the contracts is not applicable to the water and sewer activities required by 
the contracts.  In this regard, the contractor is claiming that, since the Wage Decision is entitled 
"Heavy Construction (excluding Water and Sewer Lines)," any activities involving water and 
sewer work is specifically excluded from that schedule.  The contractor states further that, since 
it did not have to pay the wage rates in Decision No. ***, a wage schedule should be issued 
reflecting the wage rates the firm is paying workmen.  It is your agency's opinion that the overall 
character of the work on these contracts is heavy construction, rather than water and sewer, and 
that the rates in Decision No. *** are applicable.  

The Davis-Bacon Act requires the Secretary of Labor to determine the prevailing wage rates for 
corresponding classes of laborers and mechanics on projects in the area which are of a "character 
similar" to the proposed contract work.  For wage determination purposes construction projects 
are generally classified as either "building", "heavy", "highway" or "residential."  Multiple 
schedules are issued or found appropriate only when items of work of a different character are 
sufficiently substantial to warrant a separate schedule.  (See All Agency Memoranda Nos. 130 
and 131, copies enclosed.)  With respect to the referenced contracts, the water and sewer 
activities were only incidental to the overall character of the projects.  According to the 
information furnished by your agency, on Contract No. *** only 18.3 percent ($600,000) of the 
total cost ($3,274,043.50) was for water and sewer activities and Contract No. *** the water and 
sewer activities were only valued at 12.04 percent ($565,677) of the contract price ($4,697,877.)  
Therefore, we agree with your agency's opinion that the heavy schedule in the contract 
specifications is applicable to the water and sewer work.  



We would also like to mention that according to information subsequently furnished by your 
agency, the subcontractor did not raise the question of which rates would be applicable to the 
sewer activities until after bid opening.  In fact, on Contract No. *** the subcontractor did not 
dispute the application of the heavy rates until after contract award.  It is the Department's 
position that the appropriate time for raising and resolving questions regarding the application of 
prevailing wage rates is prior to bid award.  This position was recently upheld by the 
Department's Wage Appeals Board in the case of G.A. & F.C. Wagman, Inc (WAB Case No. 82-
2.)  

The foregoing constitutes a final ruling under section 5.12 of the Regulations, 29 CFR Part 5.  
However, in accordance with section 7.9 of the Regulations, 29 CFR Part 7, Subtitle A, the 
contractor may file a petition for review of this ruling with the Wage Appeals Board and the 
contractor should be so advised.  

Sincerely,  
   
   

Dorothy P. Come  
Assistant Administrator  
   
   

 


