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October 8,1982 

Thank you for your letter of September 9, 1982, regarding the application of the Fair Labor 
Standards Act to the overtime pay practice of one or your clients. 
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Your client has a collective-bargaining agreement with hislher employees. The contract provides for 
straight-time pay ($10.00 an hour) for work performed between 8:00 a.m. and 4:30 p.m., with 
one-half hour for lunch. One and one-halftimes the straight-time rate is paid for hours worked 
outside 8:00 a.m. to 4:30 p.m. and for work performed on Saturday. Your client charges customers 
one-half hour travel time each call and allows an employee the one-half hour regardless of actual 
travel time, employees often receive more than 8 hours of pay for 8 hours of work. You ask whether 
the contractual overtime rate when paid to employees, would satisfY the overtime compensation 
requirements of the Act. -

As explained in sections 778.108 and 778.109 of29 CFR Part 778, copy enclosed, the Act requires 
that overtime compensation be computed at not less the one and one-half time the employee's regular 
rate of pay. The regular rate of pay is determined by dividing the employee's total remuneration for 
employment in any workweek (excluding the seven specified types of payments listed in section 7(e) 
of the Act) by the total number of hours actually worked in that workweek for which such 
compensation was paid. Since your client's method of overtime compensation computation is not so 
computed, it would not meet the requirements of the Act. 

However, as explained in sections 778.201 and 778.206, section 7(e)(7) of the Act provides, in part, 
that extra compensation provided by a premium rate paid "in pursuance of an applicable employment 
contract or collective-bargaining agreement for work outside of hours established in good faith by 
the contract or agreement as the basic, normal, or regular workday (not exceeding 8 hours) or 
workweek (not exceeding 40 hours)" may be excluded from the employee's regular rate and credited 
toward overtime pay due hirnlher under the Act, provided such premium rate is "not less than one 
and one-half times the rates established in good faith by the contract or agreement for like work 
performed during such workday or workweek." 

In addition, as explained in section 778.203,778.205 and 778.206, section 7(e) (6) of the Act 
provides that extra compensation provided by a premium rate of at least time and one-half paid under 
an employment agreement for work performed on Saturdays and Sundays may be excluded from the 
employee's regular rate and credited toward overtime pay due the employee. 

Therefore, in the example you enclosed with your letter the overtime pay due the employee would be 
computed as follows: 44 hours (hours paid for) times $10 (the straight-time pay) equals $440 (total 
straight-time wages); $440 divided by 42 hours (actual hours of work) equals $10.475 (the regular 
rate); $10.475 times one-half (overtime premium) times 2 hours (overtime hours of work) equals 
$10.4 75 (overtime premium pay due). However, since $10.00 of overtime premium pay for 2 hours 
of work on Saturday has already been paid, such amount would be subtracted from the required 
amount of overtime compensation i.e., $10.475 minus $10.00 equal $.475 the additional overtime 
premium pay due. 

With regard to your last question, it would not matter if the money were separately paid as travel 
time to the employees since it is remuneration for employment and as such must be included in the 
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regular rate computation. 

( We trust the above is responsive to your inquiry. 

( 

Sincerely, 

William M. Otter 
Administrator 

Enclosure 
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