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FLSA-709 

( October 4, 1982 

This is in further reply to your letter of August 3, 1982, concerning the application of section 
13( a)(I) of the Fair Labor Standards Act to certain personnel recruiters employed by *** . You wish 
to know whether recruiters classified as account executives, associate account executives, or account 
managers may be considered exempt administrative or outside sales employees as defined in section 
541.2 and 541.5 of Regulations, 29 CFR Part 541. 

Your letter indicates that the recruiters specialize in functional area such as insurance, accounting 
and finance, data processing, and so forth. Their general duties consist of developing clients and 
contacts in the field in which the recruiter specializes. Recruiters develop their own clients through 
personal contact and deteITI1ine the type of personnel which the client requires through such contact 
and counseling. Recruiters keep infoITI1ed of labor market conditions and salaries. Upon receiving a 
job order the recruiter searches hislher files, writes and places advertisements or uses other 
appropriate methods to recruit personnel. Recruiters screen and interview potential applicants to 
deteITI1ine suitability for the client's needs. Upon locating an applicant deemed suitable for the 
client's needs, the recruiter arranges an interview between client and potential applicant, and then 
perfoITI1s any necessary follow-through. Recruiters have additional duties relating to development of 
the employer's business by developing filing and indexing systems to expedite applicant retrieval, 
improving methods of client solicitation, and improving methods of applicant referral. 

According to the position descriptions enclosed with your letter, recruitment duties are generally 
similar. However, the account manager recruits exclusively for those client companies under 
exclusive contract with. The associate account executive is required to establish and maintain client 
relationships, while the account executive primarily appears to recruit and place applicants in 
response to available job orders. 

Your letter does not provide sufficient infoITI1ation for us to make a definite deteITI1ination regarding 
the recruiters' status as administrative employees under section 541.2. However, the following 
discussion may be of assistance to you. In deteITI1ining whether or not an employee is exempt under 
section 13(a)(l) ofthe FLSA as a bona fide administrative employee, all tests relating to duties, 
responsibilities, and salary in section 541.2 of the regulations must be met. One test requires that 
such an employee exercise discretion and independent judgement. 

Whether a recruiter exercises discretion and independent judgment within the meaning of the 
regulations would depend, to a great extent on the amount of selectively exercised in matching 
persons seeking employment with the requirement of the job order and in deciding which applicant 
to send to a particular client for consideration, as opposed to referring to the client several prospects 
who generally meet the qualifications for the job. This is a crucial element in the determination and 
the question is often a close one. 

An employee who merely applies hislher knowledge in following prescribed procedures or 
deteITI1ining which procedure to follow, or who deteITI1ines whether specified standards are met or 
whether an object falls into one or another of a number of definite grades, classes, or other 
categories, with or without the use of testing or measuring devices, is not exercising discretion and 
independent judgment within the meaning of section 541.2. This is true even if there is some lee-way 
in reaching a conclusion, as when acceptable standards include a range or a tolerance above or below 
a specific standard. See section 541.207(a). Thus, the exempt or nonexempt status of a particular 
employee would depend on the actual facts, and cannot be deteITI1ined based upon ajob title or job 
description. In addition, your letter does not provide infoITI1ation concerning whether the salary test 
is met. In this regard, see sections 541.2(e) and 541.118. 

From the infoITI1ation you have provided, the recruiters would not be considered outside salespersons 

http://esa!WHD/cars/flsailetters/flsa-7 09 .htm 0912011999 



( 

Flsa-709 October 4, 1982 Page 2 of2 

within the meaning of the regulations. Section 541.5 requires that an outside salesperson be 
customarily and regularly engaged "away from his employer's place or places of business" in making 
sales or obtaining orders. To qualify as an outside salesperson, an employee must spend at least 80 
percent of hislher time in making sales or obtaining orders including work incidental to and in 
conjunction with the employee's own sales or solicitations. Work such as recruiting an employee for 
the client would not be considered part of the sales activity of the recruiter. 

We hope that the above information will be of assistance to you. If you have further questions, you 
may wish to contact our Dallas Area Office, 1607 Main Street, Suite 200, Dallas 75201 (telephone: 
767-6294). That office is in a better position to obtain all the necessary facts, and would be pleased 
to be of all possible assistance. 

Sincerely, 

James L. Valin 
Administrator Assistant Administrator 

William M. Otter 
Wage and Hour Division 

Enclosure 
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