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September 14, 1982 

This is in reply to your letter of August 22, 1982, concerning the section 7(i) exemption 
under the FLSA. You refer to your letter of July 22, 1982, and our response thereto dated 
August 12, 1982.  

You indicate that based upon past earning histories of the establishment, an employee of 
that establishment receives a percentage of that establishment as a compensation which is 
sufficient to assure that the employee will earn in excess of $5.025 an hour during the 
representative period. However, one additional condition must be met in order for the 
employee to be exempt under section 7(i) from the overtime pay requirement of section 
7(a) of the Act in a workweek when the employee's hours exceed 40. This additional 
condition is that the employee's regular rate of pay for such workweek must be more than 
one and one-half times the minimum hourly rate applicable under section 6 of the Act. If 
it is not more than one and one-half times such minimum rate, there is no overtime pay 
exemption for the employee in that particular workweek. See section 779.419 of 
Regulations, 29 CFR Part 779. 

Thus, in each workweek in which overtime is worked, the employee's earnings, whether 
based upon draw or commissions, must yield in excess of $5.025 an hour. If this 
condition is not met, the exemption will not apply during the workweek. An employer 
would have the alternative to pay additional "make-up" pay so that earnings are sufficient 
to yield in excess of $5.025 an hour, provided the condition that more than half the 
employee's compensation for the representative period represents commissions on goods 
or services, is met. Otherwise, the employer would be required to pay additional overtime 
compensation in accordance with the principle in section 778.118 of 29 CFR Part 778. 
 

We trust that the above is responsive to your inquiry. Please let us know if you have 
further questions. 

Sincerely, 

James L. Valin 
Assistant Administrator 
Wage and Hour Division 

William M. Otter 
Administrator  

 


