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FLSA-297 

April 21, 1982 

This is in reply to your letter of April 3, 1982, requesting an opinion as to whether clinical dieticians 
of a hospital may be exempt under section 13(a)(I) of the Fair Labor Standards Act (FLSA). 

Section 13(a)(l) of the FLSA provides a complete minimum wage and overtime pay exemption for 
any employee employed in a bona fide executive, administrative, professional, or outside sales 
capacity, as those terms are defined and delimited in Regulations, 29 CFR Part 541 (copy enclosed). 
An employee will qualify for exemption if all the pertinent tests relating to duties, responsibilities, 
and salary, as discussed in the regulations, are met. 

Your letter indicates that the dieticians have bachelor's degrees in dietetics, nutrition, or medical 
dietetics and are registered with the American Dietetic Association after serving an additional year as 
an intern. You also indicate that they have nutritionists and clerks working for them. According to 
the job description you have enclosed it appears that the dietitian's primary duty is the planning and 
development of patient diets and the education of patients in their nutritional needs. Presumably such 
planning is in accordance with the orders given by the attending physician, and the diets planned 
meet the physicians' limitations. The job description indicates that the dietitian reports to the 
Coordinator of Nutritional Services. 

Based upon the duties and responsibilities described in your letter, it is our position that the clinical 
dietitian cannot be properly classified as a bona fide professional employee, as that term is defined in 
29 CFR Part 541. 

Although there is not enough information in your letter for us to make a definite determination 
concerning the exempt status of the clinical dietitian as a bona fide administrative employee, the 
following should be of assistance to you. It is our opinion that such an employee may qualify for 
exemption as a bona fide administrative employee if all the pertinent tests relating to duties, 
responsibilities and salary, as described in section 541.2 of the regulations, are met. One such test 
requires that the employee customarily and regularly exercise "discretion and independent judgment" 
in the performance of his or her duties. 

The term "discretion and independent judgment" implies that the person in question has the authority 
or power to make independent choices, free from immediate direction or supervision, and with 
respect to matter of significance. In your case if the amount of direction and supervision received by 
the dietitian from the physician or the coordinator of nutritional services is so close that the employee 
is not able to use discretion and independent judgement in the preparation of the patient's menu,and 
in the choice of foods to be prepared; or if the dietitian is merely applying knowledge in prescribed 
techniques, procedures and specified standard found in standardized charts and various other 
publications, the employee would not be using discretion and independent judgment. Of course, the 
exempt status of the dietitian you have in mind would depend on the actual facts in his or her case, 
and not on a job title or job description. 

While your letter indicates that the dietitians have employees working for them, it does not appear 
from the information available that the dietitians have management as their primary duty so as to 
qualify as bona fide executive employees within the meaning of the regulations. Neither does your 
letter indicate that the tests for executive exemption contained in section 541.1 (c) through (f) are 
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met. 

We trust that the above has satisfactorily responded to your inquiry. Please let us know if you have 
further questions. 

Sincerely, 

William M. Otter 
Administrator 

Enclosure 
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