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This is in reply to your letter of January 11, 1982, requesting an opinion as to the 
application of the Fair Labor Standards Act to mechanics employed by one of your 
clients. 

You state that the company is a small truck and automotive repair facility employing 
sixteen employees. Nine of the employees are mechanics engaged in the performance of 
repairs to trucks and automobiles. The mechanics currently work on a commission basis, 
receiving 50 percent of the labor charge on any job performed. The mechanics normally 
work from 8 AM to 6 PM with an hour off for lunch. You are concerned with any 
overtime pay exemptions contained in the Act that may apply to these mechanics. 
Specifically you request an opinion as to the application of section 7(i) of the Act to these 
employees. 

Section 7(i) of the Act provides that no employer shall be deemed to have violated the 
overtime pay provisions of the Act by employing any employee of a retail or service 
establishment for a workweek in excess of 40 hours, if (1) the regular rate of pay of such 
employee is in excess of one and one-half times the minimum hourly rate applicable to 
him or her under the Act, and (2) more than half of his or her compensation for a 
representative period (not less than one month) represents commissions on goods or 
services.  

One requirement that must be met in applying the provisions of section 7(i) of the Act is 
that the employee in question be employed by a retail or service establishment. Section 
13(a)(2) of the Act defines a retail or service establishment to mean an establishment 75 
per centum of whose annual dollar volume of sales of goods or services (or both) is not 
for resale and is recognized as retail sales or services in the particular industry. As we 
understand the facts, your client exceeds the percentage limitation on nonretail sales of 
goods or services in that more than 25 percent of the business' annual dollar volume 
comes from sales of servicing and repair work of specialized vehicles weighing 16,000 
pounds or more. Sales of servicing and repair work on such vehicles are nonretail sales 
for the purpose of determining whether or not a business qualifies as a restail or service 
establishment under the Act. (See section 779.371(b) of Interpretative Bulletin, Part 779).  

Typically a retail or service establishment is one that sells goods or services to the 
general consuming public. Although the legislative history of section 13(a)(2) of the Act 
intended that the retail exemption extend in some measure beyond consumer goods and 
services to embrace certain products or services almost never purchased for family or 
noncommercial use, such as the selling and servicing of small trucks and farm 
implements, it did not intend to include those commercial type vehicles that the general 
public would never purchase or have serviced. 



It is our opinion that since over 25 percent of your client's annual dollar volume comes 
from nonretail sales, the establishment would not qualify as a retail or service 
establishment under the Act. Therefore, neither section 7(i) nor section 13(a)(2) of the 
Act would apply to your client's employees. In addition, as you point out, section 
13(b)(10) of the Act would not apply to the mechanics since the establishment is not 
primarily engaged in the business of selling trucks to the ultimate purchasers. As other 
businesses similarly situated are treated in the same manner, we do not feel that your 
client is put at a competitive disadvantage.  

Employees who are covered under the Act and not otherwise exempt must be paid in 
accordance with its minimum wage and overtime pay provisions. See sections 778.117 
through 778.122 of Regulations, Part 778, for a detailed discussion of overtime 
compensation and commission employees. 

If after reading the enclosed material you have any further questions, do not hesitate to let 
us know. 

Sincerely, 

William M. Otter 
Administrator 
 

 


