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FLSA-932 

October 14, 1981 

This is in reply to your letter of August 27, 1981, in which you request an opinion as to whether a 
client may exclude certain premium payments from an employee's regular rate of pay for the purpose 
of computing overtime compensation pursuant to Section 7 of the Fair Labor Standards Act (FLSA). 

Your client occasionally schedules nonexempt employees to work "double shifts" and "double back 
shifts". A "double shift" is defined as two consecutive eight-hour shifts, i.e., 16 consecutive hours, 
excluding meal periods. A "double-back shift" consists of two nonconsecutive eight-hour shifts that 
are separated by a period ofless than 12 hours. For example, a double shift would exist if an 
employee were scheduled for the 16 consecutive hours (after subtracting two 30 minute meal 
periods) from 8:00 a.m. to I :00 a.m. the next day. In contrast, a double-back shift would be 
represented by scheduling an employee to work 8:00 a.m. to 4:30 p.m. and from 10:00 p.m. the same 
day until 6:30 a.m. the next day. The employee receives a 30-minute duty-free meal period for each 
of the eight-hour shifts constituting the double shifts or the double-back shift. Thus, employees 
working a double shift or a double-back shift work 16 hours during the schedule. 

Your client pays employees working a double shift or a double-back shift premium rates for the 
second eight-hour component of the 16-hour schedule because the hours are in excess of eight hours 
in a 24-hour period. The premium paid for these hours is at the rate oftime and one-half the 
employee's straight-time earnings for the 9th through 12th hours in the 24-hour period and double the 
employee's straight-time pay for the 13th through 16th hours in such period. 

It is our opinion that, pursuant to Section 7(e)(5) of the Act, the extra compensation provided by the 
premiums paid for hours worked on double shifts and double-back shifts need not be included in an 
employee's regular rate of pay for the purpose of computing overtime compensation due under 
Section 7(a) ofthe FLSA. Moreover, under Section 7(b), this extra compensation may be credited 
toward the overtime payment required by the Act. 

A "workday" under the FLSA is considered to be a period of 24 consecutive hours beginning when 
an employee starts work and ending 24 hours later. It need not agree with the normally accepted 
definition of a "day," i.e., beginning at midnight and ending 24 hours later, nor with the definition of 
a "workday" under State law. 

We trust the above is responsive to your inquiry. 

Sincerely, 

William M. Otter 
Administrator 

Enclosure 
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