June 29, 1981

Thank you for your letter regarding’ cormpensable hours of work
under the Palir Labor Standards Act (FLSA) of employees who,

ir any given workwesk, may work part of the time in the United
States, and ia the same workweek may work on United States
naval vessels on the high seas, or in foreign countries at
United States installatione or elsevhere in a foreiqn country.
We regret the delay in responding.

It is noted that you furnished a cory of the collective-barcaining
agreepent between The Hational Assoclation of Broadcast EBmployaas
(3a5:1) and the Kational Broadeasting Company (XK3C) and that this
agreement covers the employrent under discussgion. The agreement
uefines the reqular workday as consisting of not less than 8
hours, which shall be computed by totaling the number of hours
between the time an erployee reports for work and the time of
completion of his or hexr dutiee for suchk workday., includimg meal
periods where applicable. A tour ¢f Quty starting any day and
continuing into the following day shall be consldered as one
tour of duty and atfributed to the first day. 2 regular workwcel
is defined as consisting of any § regular workdays as defined
above for a total of 40 hours, an? as beginning at 12:01 a.m.
Saturday and continuing uatil 12.00 p.r. the following
Hours worled outside of a regular workvweei or a regular workday
s8hall be regarded as overtice and compensated at one and one-
- half times the reqular rate of pay in guarter-hour segments.
In no case, hewever, shall ovartime accrue on overtire.

For purposes ¢f this response, the questions will ke angwered
on the basis of the application of the FLSA and the applicakle
provisions of the Portal-to-Portal Act of 1947. vwe will also
assume that all meal periods wera counted as hours worked and
vere pald for since your examples and the collective~bargaining
agrsement indicate thig is the cass. In connection vwith sald
meal periods, see Section 778.320 of 29 CPR Part 778, eopy
eticlosed.,

Section 13(f) of the Act states “The provisicns of sections
6:7,11, and 12 (minirum wages, overtire cowpensation, recorsd-
keeping and child labor. respectivaely) shzll not apply with
respect to any employee whose service during the workweek is
performesd in a workplace within a2 foreign country or within a
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territory under the jurisdiction of the United States other
than the following: a State of the United States; the District
of Columbia; Puerto Rico; the Virgin Islands; Outer Continental
Shelf lands defined in the Outer Continental Shelf Lands Act
(ch. 345,67 Stat. 462); American Somoa; Guam; Wake Islands;
Eniwetok Atoll; Kwajalein Atoll and Johnston Island."

We do not count as compensable hours under the Act time spent
working in a foreign country, traveling from one foreign country
to another, or travel to and from a foreign country, when
performed during a workweek in which no work is performed in

any area described in section 13(f). Work performed by employees
in "a workplace within a foreign country or within territory
under the jurisdiction of the United States" other than those
enumerated in 29 CFR Part 776, 'copy enclosed, section 776.7(b),
is exempt from coverage under the Act. When part of the work
performed by an employee for an employer in any workweek is
covered work performed in any State, the employee is entitled

to the benefits of the Act for the entire workweek unless he or
she comes within some specific exemption. See 29 CFR Part 776,
Section 776.7(b), footnote 20.

Further, under section 4 of the Portal Act, an employer who
fails to pay an employee minimum wages or overtime compensation
for or on account of activities engaged in by such employee is
relieved from liability or punishment therefore, if and only if,
such activities meet the following three tests: (1) They
constitute "walking, riding, or traveling" of the kind described
in the statute, or other activities "preliminary" or "post-
liminary" to the "principal activity or activities" which the
employee is employed to perform; and (2) They take place before
or after the performance of all the employees "principal
activities”™ in the workday; and (3) They are not compensable
during the portion of the day when they are engaged in, by
virtue of any contract, custom, or practice of the kind described
in the statute.

It will be observed that section 4 of the Portal Act relieves
an employer of liability or punishment only with respect to
activities of the kind described, which have not been made
compensable by a contract or by a custom or practice (not
inconsistent with a contract) at the place of employment, in
effect at the time the activities are performed. The statute
states that "the employer shall not be so relieved" if such
activities are so compensable; it does not matter in such a
situation that they are so~called portal-to-portal"” activities.

Accordingly, an employer who fails to take such activities
into account in paying compensation to an employee who is
subject to the FLSA is not protected from liability in either
of the following situations. (1) Where, at the time such
activities are performed there is a contract, whether written
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or not, in effect between the employer and the employee (or

the employee's agent or collective-bargaining representative),
and by an express provision of this contract the activities are
to be paid for; or (2) Where, at the time such activities are
performed, there is in effect at the place of employment a
custom or practice to pay for such activities, and this custom
or practice is not inconsistent with any applicable contract
between such parties.

Section 16.4 of the NABET-NBC Master. Agreement (1976+«1980)
states that "full time shall be credited for all travel by
air notwithstanding the provisions of Sections 16.7 to 16.10.
Full time shall be credited for all other travel time except
as herein-after provided. No meal periods need be scheduled
during any period for which an employee is being credited
with travel time.

(b) When an employee leaves from his home and travels by air
to a field assignment, he shall be credited with one and a
quarter hours for traveling from his home to the airport.
Such time shall be measured from the planes®' scheduled
departure. A credit of one and a quarter hours, measured
from the plane‘s actual arrival time, shall be allowed if, at
the conclusion of such assignment, the employee travels from
the airport to his home. In all situations covered by this
subsection (b), an additional half-hour shall be allowed in
the case of a departure or return by overseas flight."

Finally, the regular rate of pay at which an employee is
employed shall be deemed to include all remuneration for
employment paid to, or on behalf of, the employee except for
the exclusions from the regular rate computation as provided
by sections 7(e) (1) through 7(e) (7) of the Act, divided by the
weekly compensable hours of work.

You ask that we review the actual work schedules of four employees
and determine the hours of work for which they must be paid.

We will comment on each employee®s work schedule in the order
presented. However, to facilitate preparation of our hours
worked calculations we have converted all times given in your
examples to corresponding Eastern Standard time.

Employee A works from 9 a.m. until 7:30 p.m. on Monday, 9 a.m.
until 5:30 p.m. on Tuesday, 8:30 a.m. until 6:30 p.m. on
Wednesday, and 8 a.m. until 6:30 p.m. on Thursday. On Friday
employee A reports to the company at 5:30 a.m. to pick up
equipment, travels from there directly to the airport, and
takes a flight to Panama. Upon arrival in Panama at 5 p.m.
on Friday, employee A began working and worked until 11 p.m.
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Answer: Employee A worked 57 hours, and thus is due 40 hours
at straight time and not less than one and one-half times the

regular rate of pay for the 17 hours worked in excess of 40 in
the workweek.

Employee B works from 9 a.m. until 7:30 p.m. on Monday, works
from 9 a.m. until 2 p.m. and then travels to a foreign country
from 2 p.m. until 5 p.m. on Tuesday, on Wednesday, starts to
work at 8:30 a.m. in the foreign country and works until 6:30
p.m., on Thursday, works from 9 a.m. until 12 noon and then
travels back to the employer's premises and works there until
9 p.m., and on Friday works from 9 a.m. until 5:30 p.m.

Answer?! Employee B worked 49 hours, and thus would be due 40
hours at straight time and not less than one and one-half

times the regular rate of pay for the 9 hours of work in excess
of 40 in the workweek.

Employee C works from 9 a.m. until 5 p.m. on Monday, departs
that night for Europe at 11 p.m., and arrives in London at

4 a.m. on Tuesday and then works from 9 a.m. until 6 p.m. that
day, on Wednesday C travels to Orley Airport, France, from
1:30 a.m. until 2:30 a.m. and then travels to an Embassy
arriving there at 4:30 a.m. and works until 6:30 p.m. On
Thursday departs France at 4 a.m. and arrives in the U.S. at

8 p.m. and travels home, and on Friday works from 7:30 a.m.
until 5:30 p.m.

Answer: Since section 16.4 subpart (a) of the union agreement
specifies that all travel by air is hours of work and subpart
(b) specifies that travel from the home to the airport and
return is hours of work, particularly 1 3/4 hours each way in
the case of overseas flights, employee C worked 66 1/2 hours
and thus would be due not less than 40 hours straight time and
one and one-half times the regular rate of pay for the 26 1/2
hours of work in excess of 40 in the workweek. However, we are
unable to determine how the 2 hours spent in travel from Orley
Airport, France, to the Embassy is to be treated since the
contract language does not appear to deal with this type of
travel time. Therefore, if you have additional information on
this subject our response on employee C may differ.

Employee D works from 9 a.m. until 5:30 p.m. on Monday, Tuesday
D works from 8:30 a.m. until 6:30 p.m., on Wednesday picks up
equipment at the employer's premises at 6 a.m. and travels to
a U.S. Naval vessel and works there until 11 p.m., on Thursday
departs the vessel at 6:30 a.m. for a U.S. Air Force base in a
foreign country and arrives at 10:30 a.m. and works until 8:30
p.m., and on Friday departs from the Air Force base at 9 a.m.,
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travals to the U.S. and upon arriving transports the equipment
to the employsr's pramises before proceeding home at 5 p.m.

Angwer: Considerzticon again is given to section 16.4 of the
union agreexent, Employee D worked 87 1/2 hours and thus would
be due &5 hours at straight time and not less than one and
one~half tires the regular rate of pay for 17 1/2 bhours of work
in excess of 40 in the workweak.

We trust the abeve is respoasive to your fnquiry.

gincerely,

LEEI‘;I:" T, B§ite, do.,

ﬁenry T. White, Jdr.
Ueputy Admimistrator

knclosures
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