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Thank you for your letters of January 28 and February 6, 1981, providing additional 
information about a proposed training program which is to be sponsored by ***. This 
program, which will actually be operated by the ***, is designed to achieve certain social 
objectives of the low-income public housing program of *** and to equip the tenant-
participants with skills in areas of management. Stipends of $100 per week will be 
provided to the participants, who would be working 35 hours a week. You wish to know 
whether the monetary provisions of the Fair Labor Standards Act (FLSA) apply to the 
participants of this program. 

In order for the FLSA to apply, there must exist an employment relationship. As 
discussed on pages 4 and 5 of the enclosed publication WH 1297, six criteria must be met 
in order for the trainees not to be considered employees within the meaning of the FLSA. 
Please note the sixth criterion on page 5 states that "the employer and the trainees or 
students understand that the trainees or students are not entitled to wages for the time 
spent in training."  

After carefully reviewing the information submitted, it is our opinion that the stipends of 
$100 a week would be considered wages under the FLSA. We consider such payments to 
be compensation for work performed. Therefore, an employment relationship would exist 
since one of the six criteria is not met. 

The FLSA applies to employees individually engaged in or producing goods for interstate 
commerce and to employees in certain enterprises. Employees of organizations, such as 
the one you represent, who regularly order or receive goods or materials from outside the 
State or who regularly communicate across State lines by telephone, telegraph or the mail 
are individually covered under the law, and are entitled to a minimum wage of $3.35 an 
hour and overtime premium pay for all hours worked over 40 in a workweek, unless 
specifically exempt. 

Enterprise coverage under section 3(s)(1) of the FLSA would apply to enterprises that 
have employees engaged in commerce or in the production of goods for commerce, or 
employees handling, selling or otherwise working on goods or materials that have been 
moved in or produced for commerce by any person, and the enterprise has an annual 
dollar volume of sales made or business done of not less than $250,000, exclusive of 
excise taxes. The dollar volume that is attributable to educational and charitable activities 
of a nonprofit organization is not included in determining whether or not the annual 
dollar volume test discussed above is met, since such activities are not considered to be 
performed for a business purpose. In this regard, the $144,000 provided by the *** 
Housing Authority for the training program would not be included in determining the 
annual dollar volume. 



Please note that even though enterprise coverage may not apply to some nonprofit 
enterprises, employees may be covered on an individual basis and subject to the FLSA's 
monetary provisions if they are individually engaged in or producing goods for interstate 
commerce, as discussed above. 

We hope this satisfactorily responds to your inquiry. However, if you have any further 
questions concerning the application of the FLSA to this situation, please do not hesitate 
to contact us. Also enclosed for your information is a copy of the "Handy Reference 
Guide to the Fair Labor Standards Act." 

Sincerely, 
 

Henry T. White, Jr. 
Deputy Administrator 
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