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February 9, 1981  
   

This is in reply to your letters requesting specific guidelines for qualifying a pension plan under 
the Davis-Bacon Act.  Specifically, you are interested in knowing such information as "who 
qualifies as trustees, eligibility, age, length of service, maximum age, benefits, earliest 
retirement, normal retirement, late retirement, also vesting formula."  

There are few specific guidelines for qualifying a pension plan under the Davis-Bacon Act.  For 
your information, we are enclosing a copy of the Davis-Bacon Act and our Regulations, 29 CFR 
Part 5, which set forth the general requirements and standards for fringe benefit plans and 
programs under the Act.  You will note that Subpart B discusses the Department's interpretation 
of the fringe benefit provisions of the Davis-Bacon Act.  

Generally speaking, a pension plan will qualify for Davis-Bacon purposes if (1) it meets the 
standards and requirements of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA), 
(2) the trustees of the plan are independent of and not affiliated with the contractor (i.e., not 
owners, officers, or employees of the firm), and (3) employer contributions to the plan are made 
not less often than quarterly during performance of the work subject to the Davis-Bacon Act.  

With the exception of the item of trustees, all the items you specifically referred to in your letter 
are addressed by ERISA.  Questions regarding ERISA, however, should be referred to the Labor 
Management Services Administration, Pension and Welfare Benefits Program of the U.S. 
Department of Labor, Washington, D. C. 20210.  

If after reviewing the above and the enclosed material you have specific questions you wish 
answered or plans you wish reviewed under the provisions of the Davis-Bacon Act, we will be 
happy to do so.  

Sincerely,  
   
   

Dorothy P. Come  
Assistant Administrator  
   

 


