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This is in response to your request for clarification
of our letters of May 27 and March 13, 1980, dealing
with the circumstances under which an employer can
deduct from hours worked the time spent by house-
parents sleeping at privately-operated community
residences for the mentally retarded.

The facilities in question are owned or leased by .
-private non-profit corporations. The corporations
employ houseparents, and relief staff in many cases,
to provicde custodial care for mentally retarded
individuals who reside in the facilities. The
houseparents sleep overnight, sometimes as many

" as five or six days in & row, after which they

. get a day or two off. In addition, the house-
parents may also have several hours off each
afternoon, when they are free to do whatever they

. choose, including leaving the premises to ‘shop,

- visit friends, or engage in similar activities.

"Many of these houseparents maintain permanent
residences elsewvhere in the community, but others
have as their only residence the facility for the
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mentally retarded. The relief staff may stay
overnight at the facility one or two nights a week,
and they maintain permanent residences elsewhere.

The houseparents and relief staff sleep in private
quarters separate from the mentally retarded residents
of the group home. The actual facts differ somewhat
from facility to facility, but the above description:.
sets forth the typical situation as it has been
=.exp1a1ned to us., :

The Department's policy concerning 8leep time is
generally explained in its Interpretative Bulletin
on Hours Worked, 29 .CFR Part -785 (copy enclosed).
- As a general rule, sleep time is compensable unless
it falls within either of two exceptions. PFirst,
subject to specified conditions, sleep time of up
to eight hours need not be considered as working
timé if the employee is "on duty for 24 hours or more"®
($§785.22). (If the employee is on duty for less
than 24 hours, no sleep time may be deducted from
the employee's hours of work (§785.21).)

Second, where an employee "resides on his employer‘s
premises on a permanent basis or for extended periods
of time," any reasonable agreement of the parties

.as8 to the amount of hours worked will be accepted,

if it takes all of the pertinent facts into
consideration (§785.23). .

Your first question is whether a community home
employee who maintains a separate residence is
prevented, by that fact alone, from qualifying as
an employee "who resides on his employer's
premises * * * for extended periods of time*®
within the'meaning of 2%.CFR 785.23. The
maintenance of a stparate residence would not,

in itself, disqualify the cmployee from meeting
this test. In general, we take the position that
employees who reside on their employer‘'s premises
#ive days a week are considered to reside there
"for extended periods of time.™ Where the facili-
ties offered by the employer provide a home-like
environment with ‘private quarters scparate from the
residents of the group home, we would regard such
employces as residing there, even though they may
have another residence which they may regard as
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their principal residence. In light of the amount
of time they spend at the group home, 1t is-in effect
& second residence.

Your second question seeks clarification of the
Department?s five-day rule described above. In our
May 27 letter, we stated that where less than 120
hours in a week are spent residing on the employer's
"'premises, five consecutive days or nights would also
qualify as residing on the premises for extended
periods of time. Your specifiec question is whether,
under this standard, employees who are required to be
on duty for less than 120 hours per week can still be
considered as residing on the employer's premises.

The answer to this question is yes. Specifically,
where employees are on duty for less than 120 hours

in a week, they can be considered as residing on

the employer‘'s premises, provided that they spend

five consecutive days or five consecutive nights

on the premises. . This rule can best be illustrated

by concrete examples. If enmployees arc on duty from

9 a.m. Monday until 9 a.m. Saturday, they will have
been on duty for 120 hours (ignoring off-duty time
_that may be allowed for a few hours each-day). Such
employees are considered to reside on their employer's
prenmises. The same is true of enployees who are on
duty from 9 a.m. Monday until 9 a.m. Wednesday and

from 9 a.m. Thursday until 9 a.m. Sunday, since they
will have been on duty for 120 hours in the week (again
ignoring short periods of off-duty time). In each case,
the employees reside on the premises for five days and
five nights.

Employees who are on duty from 9 a.m. Monday until'

S p.m. Friday would also be considered to reside on

" the employer's premises. -Even though on duty for less
"than 120 hours, they are on duty for five consecutive
days (Monday through Friday). The fact that they

sleep over only four nights dnes not matter. Similarly,
employees who are on duty from 9 p.m. Monday until

9 a.m.,Saturday would also be considered to reside on
their employer's premises since they are on duty for
fivg ?onsecutive nights (Monday night through Friday
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Your third and final question related to employees who
do not reside at the community residences but who, as
relief cmployees, remain there for at least 24 hours,
and pften as long as two or three days. You have
informed us that these relief employees, during a 24-
"hour period, have off-duty time during the day with

. complete freedom from all responsibilities, thereby
enabling them -to use the time effectively for their
own purposes. Such employees, &s you have pointed
.out, are arguably on duty for less than 24 hours.
Your specific question is whether the sleep time of
such erpbloyees can be deducted from working time.

_.Under the particular circumstances you have described,
we believe that such sleep time can be deducted from
hours worked, provided that the employer and employees
agree in advance to do so, and that no more than 8
hours per night (or actual, uninterrupted sleeptime,
}f that is less than 8 hours) is deducted. We have

this conclusion, which represents a departure
- the general rule under 29 CFR 785.21, because
bf the home-~like environment afforded to these
) in community residences, with private
quarters and other amenities. Even where employees
sleep over for only one or two nights, there are

.ample facilities to enable them to get a full night's

8leep.

In situations falling within the general rule which
forbidy the deduction of any sleep time, the demands-
.of the job have seriously interfered with the employee's
ability to sleep, or the sleeping facilities have been
minimal. Here, however, because of the home-like
environment, an excertion can be made where employees
do in fact get a reasonable night's sleep. In other
words, ‘under the particular circumstances described
igggeé we would apply the sleep time rule set forth in
0224

We trust that this letter is responsive to your
‘questinns. .

'sincerelf,

Jenry T. White,, Jr.

Henry T. White,'Jr;
. Deputy Administrator

Enclosure
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