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FLSA-332 

( January 2,1981 

( 

This is in reply to your letter of November 18,1980, enclosing correspondence from *** Executive Vice 
President and General Manager of***, Mr. *** is specifically concerned with the way the Wage and Hour 
Division is interpreting 29 CFR Part 541, as it relates to employees employed as assistant managers, night 
managers, and executive chefs in restaurants. 

The Fair Labor Standards Act is the Federal minimum wage and overtime pay law. An employee who is 
covered under this law must be paid in accordance with its minimum wage and overtime pay provisions, 
unless specifically exempt. Section 13(a)(I) of the Act provides a complete minimum wage and overtime 
pay exemption for any employee employed in a bona fide executive, administrative, or professional 
capacity, as these terms are defined and delimited in 29 CFR Part 541. Employees such as the ones Mr. *** 
has in mind may qualify for exemption as bona fide executive employees, if all the pertinent tests relating 
to duties, responsibilities, and salary, as discussed in section 541.1 of the regulations,..are met. Job titles are 
insufficient in determining whether or not an employee qualifies for exemption, since it is the actual duties 
and responsibilities of the job, along with the salary, that must be considered in making such a 
determination. The Wage and Hour Division has not adopted any new interpretation of these regulations 
with regard to restaurant management employees. 

One test for exemption requires that a bona fide executive employee spend no more than 40 percent of his 
or her time in nonexempt work (see section 541.112 of the regulations). It has been our experience that 
restaurant employees variously described as assistant managers, co-managers, night managers, executive 
chefs, etc., generally spend considerable amounts oftime performing nonexempt work. Time spent by such 
employees in the performance of work ofthe type performed by the employees being supervised, such as 
helping out on the line in preparing and serving food, operating the cash register, counting the daily cash 
receipts, and cleaning and maintaining the restaurant, would be considered nonexempt work. The 
performance of such nonexempt work is not converted to exempt work merely by the fact that the 
employee may have other duties which are exempt. The exemption does not apply where an employee in a 
restaurant, although paid a salary of at least $155 a week, spends more than 40 percent of his or her time in 
the performance of nonexempt work. 

However, an employee who is paid in excess of $250 per week may qualify for exemption as a bona fide 
executive employee ifhe or she supervises at least two full-time employees and has management on his or 
her "primary duty." (This is set forth in section 541.119 of the Department's regulations). A determination 
of whether an employee has management as his or her primary duty must be based on all the facts in a 
particular case. The amount oftime spent in the performance of the managerial duties is a useful guide in 
determining whether management is the primary duty of an employee. In the ordinary case it may be taken 
as a good rule ofthumb that primary duty means the major part, or over 50 percent, of the employee's time. 
An employee can spend more than 50 percent of his or her time in production of sales work and still have 
management as his or her primary duty, if the employee is in charge of a department or subdivision of an 
establislunent, and has broad responsibilities similar to those of the owner or manager of the establislunent. 
In the case of employees such as assistant managers in restaurants, it is evident that the last requirement is 
not always met. See section 541.103 for a discussion of "primary duty." 

With regard to the sole-charge exception, section 541.113 of the regulations provides that the tolerance on 
work shall not apply in the case of an employee who is in sole charge of an independent 

I . cstablislunent or physically separated branch establislunent. Such an employee is considered to be 
employed in a bona fide executive capacity even though he or she exceeds the applicable percentage 
limitation on nonexempt work. Since the employee must be in "sole charge," only one person in any 
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establishment can qualify as an executive under this exception, and then only ifhe or she is the top person 
in charge at that location. Assistant managers, night managers, co-managers, executive chefs and so forth 

( are the kinds of employees who are almost never in sole charge of a restaurant, and are, therefore, excluded 
. from the "sole-charge" exception. These employees would have to meet all the requirements for exemption 

as a bona fide executive, including the tolerance on nonexempt work discussed in the above paragraph. 

As indicated in section 541.103, one of the relevant factors in determine whether an employee has 
management as his or her primary duty is the relationship between that employee's salary and the 
compensation paid to other employees for the kind of nonexempt work performed by the employee who is 
claimed to be exempt. Sometimes this relationship is close, and sometimes nonexempt employees (as a 
result of overtime pay) actually earn more than their "supervisor." In such circumstances, a serious 
question arises as to whether the supervisor's primary duty is management. 

Of course, a determination on the exempt or non-exempt status of any employee must be made on an 
individual basis that takes into consideration all the pertinent facts relating to the actual work performed by 
the employee in question, and not the content of his or her position description or job Jitle. 

Sincerely, 

Herbert J. Cohen 
Assistant Administrator 
Wage and Hour Division 

Henry T. White, Jr. 
( Jeputy Administrator 

Enclosure 
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