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September 19, 1980 
 
 

This is in reply to your letter of August 19, 1980, concerning our letter of August 14, 
1980, requesting additional information on the nature of your clients' businesses in order 
that we may make a more definite determination with regard to the application of the Fair 
Labor Standards Act. 

You state that your clients are involved in administering to the needs of the elderly and 
the handicapped who, generally, are homebound, or in need of assistance in getting out 
from the home. Services include purchasing household goods and food, helping to care 
for these individuals, cleaning the homes of these individuals, and being a companion. 
These services are performed, depending on the needs of those aided, either on a live-in 
basis or on a day-to-day non-live-in basis. We assume that the homes in question are 
private households where the elderly and the handicapped reside.  

The Act provides that an employee in domestic service in a household is covered under 
the law if the employee receives from his employer cash wages of not less than $50 in a 
calendar quarter or if the employee works for more than eight hours in the aggregated in 
any workweek for one or more households. Such employees must be paid a minimum 
wage of at least $3.10 an hour and overtime premium pay for all hours worked in excess 
of 40 in a workweek, unless specifically exempt. Enclosed for your information is a copy 
of 29 CFR Part 552 concerning the application of the Act to domestic service workers. 

Section 13(a)(15) of the Act provides a complete minimum wage and overtime pay 
exemption for any employee employed in domestic service employment to provide 
companionship services for individuals who (because of age or infirmity) are unable to 
care for themselves. This exemption would apply to employees providing such services 
even though they are employed by an employer or agency other than the family or 
household using the services (see section 552.109 of the regulations). 

In this regard, employees of third parties (such as your clients) will be considered to be 
engaged in providing "companionship services" if they do not spend over 20% of their 
total weekly hours worked in the performance of general housekeeping duties. Stated 
conversely, the employee must devote 80% or more of his or her work time in tending to 
the personal needs of the aged or infirm person being cared for such as meal preparation, 
bed making, room cleaning, washing clothing, and other similar services in order for the 
exemption to apply (see section 552.6 of the regulations). 

You indicate that the employees provide a wide variety of services including general 
household management and maintenance, transportation of clients, and companionship 
services. Thus, the section 13(a)(15) exemption would apply only to those employees 
whose duties come within the definition of companionship services under the regulations. 



For example, this exemption would not apply to employees providing household 
management and maintenance for a family. This would be true even though an aged or 
infirm person is in the family.  

If after reading the enclosed material you have any further questions concerning the 
application of the Fair Labor Standards Act to your clients' employees, you may find it 
more convenient to get in touch with our Area Office at 970 Broad Street, Newark, New 
Jersey 07102 (Telephone 201-645-2279). That office is responsible for the administration 
of the Act in your area, and will be pleased to offer every possible assistance. 

Sincerely, 
 

Henry T. White, Jr. 
Deputy Administrator 

Enclosure 

 


