U.S. DEPARTMENT OF LABOR (Gen) FLCRA
EMPLOYMENT STANDARDS ADMINISTRATION

Wage and Hour Division
WASHINGTON, D.C. 20210

JUL 27 1978

This letter is a response to your telephonic inquiries on July 11

and 12 to of this office. You posed four questions
concerning transportation of migrant workers under the Farm Labor
Contractor Registration Act of 1963, as amended, and I will deal
with them in sequence.

You described an instance in which a grower permits ‘a registered
farm labor contractor to use the grower's vehicle to transport
migrant workers from a labor camp to the grower's field and return,
and you ask whether the grower is therefore required to register.
If the workers are being furnished only to that grower, then
permitting the contractor to use the grower's vehicle will not, of
itself, necessitate that the grower register as a farm labor
contractor, provided the registered farm labor contractor obtains

_ transportation authorization permitting him or her to use the
grower's vehicle. - If the registered farm labor contractor who uses
the grower's vehicle does not obtain transportation authorization
for the vehicle in question and if the grower does not register as
a farm labor contractor with transportation authorized (in the
vehicle in question), then the grower may be liable either under
Section 4(c) of the Act for having engaged a farm labor contractor
who did not possess a certifiecate which was in full force and
effect or under Sections 4(a), 5(a)(2), S(a)(4), and 5(b)(5) for
transporting without certificate authorization. In regard to
possible violation of Section 4(c), please see the enclosed
Opinion Letter WH-494 dated June 26, 1979. Whoever actually operates
the vehicle must, of course, be authorized to drive.

If the grower furnishes workers to other growers, and if he does

not qualify for one of the statutory exemptions of Section 3(b), then,
regardless of the status of the contractor, the grower must register.
But see the enclosed Opinion Letter WH-446 dated June 27, 1977.

The Department, under these circumstances, would find it acceptable
for either the grower (if registered) or the contractor to obtain
transportation authorization on the vehicle in question. The
criteria for obtaining transportation authorization, which may be
found in 29 C.F.R. 40.19, include the submission of written proof
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of insurance or financial responsibility, a statement identifying
each vehicle to be used under the applicant's ownership or

control, and written proof that all such vehicles comply with all
applicable Federal and State safety and health standards and with
the rules and regulations of the Bureau of Motor Carrier Safety.
Again, the individual who operates the vehicle must be registered,
either as a farm labor contractor or as an employee of a

registered farm labor contractor, with driving authorized.

Under 29 C.F.R. 40.18, when an insurance policy which includes farm
labor contractor coverage is cancelled, the insurer must notify the
Department of Labor. The Department then advises the contractor
that failure to maintain proper insurance will result in suspension
of the contractor's transportation authorization supplement and
that transporting without insurance or without a valid transportation
authorization supplement including the vehicle in which the
transportation is performed is a violation of the Act.

You ask further whether a vehicle owned and insured by a grower
may be included in a contractor's transportation authorization
supplement or whether the vehicle must be owned and insured by the
contractor on whose transportation authorization supplement it
appears. The contractor need not own the vehicles which he or

she registers to obtain transportation authorization. Accordingly,
the Department will accept valid and sufficient insurance regardless
of whose name it is issued in. If the contractor and the insured
are not the same, however, the contractor could be in violation of
the Act if the insurance is permitted to lapse, and he. continues
transporting.

Your third and fourth questions concern the application of 29 C.F.R.
40.14. You ask how one may obtain a farm labor contractor.vehicle
1iability certificate of insurance showing that passenger hazard is
included, as discussed in 29 C.F.R. 40.14(a). You then ask under
what circumstances passenger hazard would be excluded, as discussed
in 29 C.F.R. 40.14(b).. The certificate referred to is form NBCU
3798 (M2104), designed by the insurance industry. It is prepared by
the insurer and forwarded directly to the registering Regional
Office of the Wage and Hour Division. It includes a space which
the insurer may mark to indicate the inclusion of passenger hazard.
Some agencies do not write policies including passenger hazard. A
contractor insured through such an agent must obtain an additional
policy, as discussed in 29 C.F.R. 40.14(b).

I trust that the above information will satisfy your inquiries.

Sincerely,

C. Lamar Johnson
Deputy Administrator

WH-496



