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March 21, 1979 

This is in reply to your letter of February 9, 1979, with enclosure, regarding the 
applicability of Section 13(b)(24) of the Fair Labor Standards Act to house parents 
employed by your organization to care for retarded children and adults. 

Section 13(b(24) of the law provides an overtime exemption for any employee who is 
employed with such employee's spouse by a nonprofit educational institution to serve as 
the parents of children . . . 

"A. Who are orphans or one of whose natural parents is deceased, and, 

"B. Who are enrolled in such institution and reside in residential facilities of the 
institution, if such employees …."  

The criteria for exemption (A) and (B) are to be viewed in the conjunctive requiring that 
the children be orphans or one of whose natural parents is deceased and who are enrolled 
in the institution and reside in residential facilities of the institution.  

In this respect, Congress was quite specific with regard to the category of individuals and 
the type of institution to which they intended the exemption to apply: Namely, children 
who are orphans and who are enrolled in and reside on the premises of an educational 
institution (school).  

Since you indicate that all of the children in your homes are not orphans in that one or 
both of their natural parents are not deceased, and, further that the homes are not 
educational institutions (schools), the Section 13(b)(24) exemption would be inapplicable 
to the house parents employed in these homes serving the mentally retarded. 

Any changes in the law's statutory requirements would be a matter for legislative 
determination by the Congress of the United States.  

Sincerely, 
 

Herbert J. Cohen 
Assistant Administrator  

 


