U.S. DEPARTMENT OF LABOR
EMFPLGYMENT STANDARDS ADMINISTRATION

Wage and Hour Division
WASHINGTON, D.C. 20210

cgp o 1978

This is in further reply to your letter concerning the
application of the Age Discrimination in Employment Act
(ADEA) to a retirement plan. We regret the delay in our
response.: .

Until 1963, under a retirement plan instituted in the
1930's, the employer and participating employees jointly
contributed on a 50~50 cost-sharing basis to purchase
retirement annuity contracts underwritten by private
insurance companies. 1In 1963, contribution rates to the
plan for both the employer and employees were modified so
as to be based on stated percentages of each covered
employee's respective salary. At the same time, the employer
undertook to contribute at a greater rate than employees,
resulting in net increased contribution rates to the plan
for each covered employee. Since 1963 the employer's rate
of contribution has been further increased. -

Employer and emploﬁee contribution rates do-not vary with
the employee's age and there are no restrictions based on
age as to who may participate in the retirement plan.

The amount of an:employee's retirement income is dependent
on his or her years of service, salary, and the amounts
contibuted to the plan on the employee's behalf. Therefore
older employees who were employed prior to 1963 while lower
retirement plan contribution rates were in effect will
receive lower retirement benefits than younger employees
employed for comparable lengths of time but with longer
experience under newer contribution rates.
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You ask whether differences in received retirement benefits
which may arise from the changes in retirement plan
contribution rates might be deemed to discriminate on the
basis of age in violation of the ADEA.

Under section 4(a) of the ADEA, it is unlawful for an
employer to discriminate against an individual between the
ages of 40,and 65 with respect to compensation, terms,
conditions or privileges of employment because of such
individual's age. Retirement plans come within the scope
of this prohibition and, if they discriminate on the basis
of age, must meet the requirements of the exception in
section 4(f) (2) in order to be deemed lawful. In the
instant situation, since employer and employee contribution
rates have not varied with an employee's age throughout

the history of the plan, and since there are no restrictions
based on age as to who may participate in the retirement
plan, it is our opinion that the rlan does not discriminate
against any employees on the basis of age in violation of
section 4(a). Any differences in the ultimate amount of
retirement benefits received by employees with the same
salary and years of service are based, not on age, but on
the contribution rates generally in effect at the time of
their employment. . Therefore, there is no need to consider
the exception in section 4(f) (2).

Xavier M. Vela
Administrator
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