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This is in response to your letter requesting our opinion regarding coverage under the Davis-
Bacon and Related Acts to members of the above-referenced religious congregation who are 
working as laborers or mechanics on Federally assisted construction contracts.  The religious 
group is based on total commitment, i.e., everything they earn goes into a common fund and the 
worker members of the congregation are in turn provided food, clothing, shelter, and spiritual 
guidance.  The group formed a corporation, *** which acts as a construction contractor and is 
registered with the City of *** as such.  The leader has concluded that since the workers are all 
members of the religious congregation they are partners in both the corporation and the church, 
and, therefore, exempt from Davis-Bacon prevailing wage provisions.  We regret the delay in 
responding.  

We have reviewed this matter thoroughly, and it is clear from the statutory language of the 
Davis-Bacon Act that the Congress intended for all individuals performing the work of laborers 
and mechanics on construction sites to be guaranteed the prevailing wage rates.  This is true 
regardless of any contractual relationship which may be alleged to exist between the contractor 
or subcontractor and such laborers and mechanics.  Accordingly, there is no basis in the law to 
conclude that individuals such as these are entitled to anything less than the full benefits 
provided under the Davis-Bacon and Related Acts.  Therefore, the church members performing 
the work of laborers or mechanics must be paid fully in accordance with the prevailing wage rate 
provisions included in any contract pursuant to the Davis-Bacon Act and Regulations, 29 CFR 
Part 5.  

However, an employer may take credit for the "reasonable cost" of board, lodging, or other 
facilities for meeting Davis-Bacon Act minimum wage obligations, provided such deductions 
meet the requirements of section 3(m) of the Fair Labor Standards Act, Regulations, Part 531 
issued thereunder, and 20 CFR 3.5(j).  When such a deduction is made, the additional records 
required under sections 29 CFR Parts 516.25(a) and 516.27(a) are to be kept.  

Sincerely,  

Ray J. Dolan  
Assistant Administrator  

 


