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FLSA-471 

May 13, 1977 

This is in reply to your letter of December 1, 1976, in which you requested a review to determine whether 
the operation of the mixer used in your establishment is covered by Federal Hazardous Occupation Order 
No, 11. You indicated that you believe the Order was written in reference to large pieces of mixing 
equipment used in commercial bakeries, whereas the mixer used in Donut House is quite small. We regret 
the delay in responding. 

We have reviewed the information that you submitted and it is our determination that the mixer is covered 
by Hazardous Occupation Order No_ 11, and its operation, cleaning etc., is thereby prohibited by minors 16 
and 17 years of age. It should be noted that the Order applies wherever a specified bakery machine is used, 
and not just to their use in a bakery. Additionally, the kind of machine may vary from a small hand-loaded 
machine to a huge mixer with automatic flour and water scales, depending on the size of the bakery or 
establishment. No matter what the capacity ofthe machine, or whether it is a vertical type of horizontal 
type, it is covered by the Order. 

We call your attention to the fact that great care is exercised to determine the hazardous nature of the 
occupations in order not to restrict or necessarily employment opportunities of youth, but at the same time 
provide protection for them where needed. Child Labor Regulation No.5 sets forth the procedure 
governing determinations of hazardous occupations. There is no provision for granting individual 
exceptions to the hazardous occupations orders; however section 570.48 of the Regulation provided that 
any person may at any time file with the Administrator of the Wage and Hour Division a written 
application, petition, or other request in connection with any proceedings to make, amend, or a revoke 
hazardous occupation orders. A copy of Regulation No.5 is enclosed for your convenience. 

Sincerely, 

Administrator 


