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U.S. DEPARTMENT OF LABOR
EMPLOGYMENT STANDARDS ADMINISTRATION

Wage and Hour Division
WASHINGTON, D.C. 20210

In his letter dated December 31, 1968,

@D inquired whether employees who were hired while

in the 40 to 65 year o0ld age group protected by the

Age Discrimination in Employment Act could be lawfully
excluded from participation in their employer's pen-
sion or retirement plan. 1If so, further

asked whether the employer would nonetheless be required
to pay other, equivalent cash benefits t~ excluded
employees in lieu of the benefits provided for in the
pension plan.

In our response dated February 9, 1970, we stated that
at that time we were not prepared to conclude that the
exclusion of newly hired older employees from pension
or retirement plans would violate the Act. Nor were we
prepared to conclude at that time that the employer's
failure to pay other, equivalent cash benefits in lieu
of pension benefits would violate the Act.

Since that time we have taken positions with respect to
many specific plans and it is the purpose of this letter
to set forth in one document a current and more detailed
response to original questions. The pertinent

language is set forth in Section 4(f) (2) of the
Act (29 U.S.C. 623(f) (2)), which provides in pertinent
part that:
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4(2) It shall not be unlawful for an employer,
aemploymant agency, ©or labor organization =-
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(2) to obsarve the terms of ® ® ¢ any
bona fide employee benefit plan such as
a retirement, pension, or insurance plan,
which is not a subterfuge to evade the
purposes of this Act, except that no
such employee benefit plan shall excuse
the failure to hire any individual ® ¢ ¢,

As is apparent from this language, an employer must demon-
strate that the exclusion of any employees protected by the
Act from an employer's pension or retirement plan is not a
subterfuge to evade the purposes of the Act. In other
words, the exclusion must be clearly based on nonage factors.

Thus, where a pension plan provides for a defined bene-
£it, such as a flat dollar amount per month after
retirement or an amount determined by a formula based on
salary and years of service, Section 4(f) (2) may justify
the exclusion of an older worker hired when he or she is
less than five years from the plan's stated "normal
retirement age". 1/ The amployer, in our view, would
be able in such a case to demonstrate that the plan
provision authorizing the exclusion is not a subterfuge to
aevade the purposes of the Act, since the substantial
cost of funding a specifio level of benefits in a rela-
tively short period of time would be the reason for the
exclusion. In other words, the employer could prove
that cost, rather than age, explains the otherwise
discriminatory practice. Under these circunstances, we
would not assert any violation, provided that the other
tests of the exception were met,

Normal retirement age is the age at which an employee
the option of retiring without suffering an actuarial
reduction in retirement benofipc.
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This assumption of legality would not apply to a pro-
vision which excluded employees from a defined benefit
plan who were hired when they were more than five years
from normal retirement age and, in those cases, the
employer, in order to qualify for the exception, would
have to demonstrate that the longer exclusionary period
was based on substantial cost considerations,

Similarly, where a retirement plan is funded by defined
contributions, as in a money purchase or deferred profit-
sharing plan, the age of an employee when hired makes no
difference in the employer's contributions. In a defined
contribution plan, the employer does not have to fund for
a specific level of benefits, and the benefit received by
an employee at retirement equals only the value of the
contributions made on his behalf, Thus, neither
actuarial considerations nor age affect the level of an
employer's contributions. Accordingly, we would consider
the exclusion of a newly hired older worker from a de-
fined contribution plan to be a violation of the ADEA
that is not excused under Section 4(f) (2).

In answer to your second question, we have concluded,
after a careful reexamination of the matter, that where

an employer excludes a newly hired older worker from a
retiremenc plan, and that exclusion meets the terms of
Section 4(f) (2) as set out above, the Act does not require
that the excluded employee receive other payments in lieu
of the employex‘'s contributions to the benefit plan. In
our judgment, it would be inconsistent with the purposes
of Section 4(f) (2) to require that an employer, who is
excused from making pension contributions on the employee's
behalf, to nevertheless make those payments in cash, parti-
cularly where the purpose of pension plans is to provide
deferred, rather than present compensation. The Section
4(f) (2) exception was intended to protect the olderxr
worker's opportunities for employment, and so long as the
primary objective of employment is met, no other compen-
satory payments are required by the Act, where the -
employer proves entitlement to the exception. There may,
of course, be other types of employee benefit plans (other
than pension or retirement plans) where an equivalent cash
value would be required.

This letter supplements and replaces our previous letter
of February 9, 1970,
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