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January 28, 1977 
 

This is in reply to your letter requesting official guidance under the Fair Labor Standards 
Act as to the legal application of section 785.16 of the enclosed copy of Interpretative 
Bulletin 29 CFR Part 785. 

The principles for determining whether waiting or layover time is compensable under the 
Act are discussed in section 785.12 through 785.16. As indicated in section 785.16, 
waiting or layover time will be considered off-duty time and not part of the employee's 
hours of work if the employee is completely relieved of all duties and responsibilities, is 
permitted to leave the job to go anywhere, knows in advance that work will not resume 
until a specified time and the period of layover is of sufficient length to be used 
effectively for the employee's own purposes. 

Based on the information provided on route 45363, the workday commences at 0545 and 
runs until 0810 when the employee is relieved from duty until 1630 when work resumes 
and runs until 1900; this results in a total of 5 hours and 5 minutes of work. From 0810 
until 1630, it appears that the employee is completely relieved from all duties and 
responsibilities. It is noted that this layover stop is only 8 1/2 miles from the employee's 
home. As the employee could travel home in 10 or 15 minutes the waiting or layover 
time would not appear to be compensable, unless the employer required the employee to 
remain at the layover stop. 

As explained in section 785.35 and 785.38, home to work travel is not considered work 
time and the travel from the layover stop to the home would also be considered in the 
same light. 

Sincerely, 

Ronald J. James 
Administrator 

Enclosure 

 


