U.S. DEPARTMENT OF LABOR
EMPLOYMENT STANDARDS ADMINISTRATION

Wage and Hour Division
WASHINGTON, D.C. 20210

DEC 9 1976

This is in reply to questions raised during recent meetings
with members of my staff, and in your letter, as to tha
circumstances under vhich a food service facility in a

truck stop may be regarded as a separate establishment under
the Fair Labor Standards Act. This letter will clerify the
position previously set out in our letter of December 7, 1972,

The general requirements for determining whether there are

two separate establishments on the same premises appear in
section 779.305 of 29 CFR Part 779. As outlined in this
section, the food service portion of a truck stop would be
regarded as a separate establishment from the rast of the

truck stop if (1) it is physically separated from the other
activities of the truck stop; (2) it is functionally operated

as a separate unit, heving separate books and records reflecting
separate aceounting of its revenues and expenses; and (3) there
ie no interchange of employees with the other units of the
truck stop.

In determining whether the food service operations are functionally
separated (item 2 above), we have stated in our enforcement position
and in our correspondence with you that one key requirement is that
the amount of food,K business derived from sales to the general
consuming public, as opposed to truckers, sust be substantial.

We have also stated that this particular requirement is clearly

met if more than 50 percent of the anmual dollar volume of food
sales of the food service facility is derived from sales to the
general consuming public. :

However, since it hes been shown that this percentage test is
impractical to apply in the ordinary case, we have discontinued
its use. In this regard, the food service facility must operate
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88 & esparate restsurant which encourages the patronsge of the
goneral public (mot just truckers) in erder to be considered
functionslly separate. This requirement will be mst wbars the
truck stop's advertising make clear that it has s separate

restaurant which welcomes the general public; sctively encourages

public patronage by newspaper ads, highway signe and sixilar
means, such as providing lunches for business clubs, featured mamus
for families, special days, children's portions and the like; end,
in the ordinary case, the food sales rise substantially in the
summer vacatiou months or other periods when ies are co the

road.

The requirement of no interchange of employees (item 3 sbove) has
been further clarified. This requirement has reference to the
indiscr(ninate use of employees in both units (i.e., e=ployess who -
physically work in both units). This requirement is mst whare the
fnterchangs is only occasional es etated in section 779.305 of
Part 779. Thus, employees of & separate restsurant establishment
wvho irregularly perform en insignificant amount of incidental work
for the other unit will meet this requiremsnt., On the other hand,
for example, the no interchange test would not be mst where &
cashier regularly works in the food service facility at meal times
and in other portiocms of the truck stop at other times. Hovever,
where a8 bookkeeper is located in one unit,but works on the payroll
records of both the food service fecility and the ether portioms
of the truck stop, this ectivity would not in itself defeat the
requirement that there be po interchange of employeas.

Vhere a8 food service facility in a truck etop is a separata
restaurant ishment under the standa:ds listed above,
euployeee of the restsurant who also perform work for the vomzmmpt
establishment during the same workweek sre not "employed by" a
restaurant during such wvorkweek (section 779.311(a). Thus, &
bookkseper who meintains records for both units is not within the
restaurant exemption. On the other hend, exployees of a separate
restsnrant establishment who perform an insignificant emount of
incidental work irregularly for the none- t unit are within the

ezzpt ion,

¥e trust that the above information will enable the Association and
its members to resolve their problem regarding the applicability of
the restsurant establishment ememption to a food service facility -
operated as a part of 8 truek stop.

Ronald J. James
AdmiNgtreator

WH=L00
(6)



