U.S. DEPARTMENT OF LABOR

EMPLOYMENT STANDARDS ADMINISTRATION
WASHINGTON, D.C. 20210

This is in reply to your letter of May 28, 1976, concerning the
application of the overtime provisions of the Fair Labor Standards
Act to employees of restaurants and other food service establishments.

It i8 our position that applicability of the special overtime pro-
vision in section 13(b)(8) turns not on the primary function of the
employer in selling prepared foods for immediate consumption, but on
whether the establishment is a restaurant. Food service establishments
that do not provide the characteristic employee services and the
physical equipment and furnishings that patrons require for consumption
of meals on the premises are not ''restaurants” for the purpose of
section 13(b)(8).

You refer to our opinion letter of May 1, 1975, and state that some

of our compliance officers are not correctly applying the standards -
enunciated in that letter. In particular, you state that ome com-
pliance officer refused to classify as a restaurant an establishment
that has seating facilities for fewer than 15 patrons, and other

offices assert that the exemption is not available if over 50% of the
sales are made to customers who do not elect to eat on the premises.

Whether or not a food service establishment is a restaurant for pur-
poses of section 13(b) (8) depends on all the facts in the particular
situation. No single test is determinative. Since the facts in the
cases about which you write are not available, we cannot address our
reply to the specific allegationms.
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The reference to "seating facilities for at least 15 patrons’ in our
opinion is, as you state, & Census description. Our letter did not
state it as an sbsolute rule, but a guide to indicate that in the
common understanding a restaurant is — a "sit-down" eating
place. Similarly, we have not set any numerical rule for testing
"ccnsumption on the premises’.

In the usual case it is not necessary to count the seats or the
carry-out ordera. For example, a fast food operation having the
requisite dollar volume for coverage under the Act that has as few

as 15 or so seats could hardly be seid to provide the characteristic
employee services end the physical equipment and furnighings that
patrons require for comsumption of meals on the premises. It is
probable, also, that under such circumstances the esteblishment would
have considerable carry-out business. On the other hand, a full-
service restaurant may be so located in a business area that more
than 50 of its volume comes from take-out orders. Such an establisgh-
ment could nevertheless be regarded as a restaurant.

With respec> to the "on the premises” test, a garden restaurant .or a
sidewalk cafe could, of course, qualify as a restaurant if it provides
the customary employee and dining room services. '"Om the premises"
does not necessarily mean a physical structure. However, Lt is our
opinion that a drive-in that has no seating facilities but where
patrons are served and eat in their cars is not a restaurant within
the neaning of the exemption.

Sincerely,

/8/ Ronald J.. Jeume®

Ronald J. James
Adninistrator
Wage and Lour Division
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