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This is in reply to your recent letter requesting clarification of certain questions regarding the 
applicability of the Davis-Bacon Act and the labor standards provisions to principals of a firm 
who are themselves performing the work of laborers and mechanics on a covered construction 
project.  

In response to your primary question, our position regarding coverage of particular individuals 
under the Act is derived from a literal reading of the statute which states in part "every contract 
… shall contain a stipulation that the contractor or his subcontractor shall pay all mechanics and 
laborers employed directly upon the site of work … wage rates not less than those stated in the 
advertised specifications ..."   Unlike a working subcontractor situation which is discussed 
below, a prime contractor is an individual owner and cannot at the same time be a mechanic or 
laborer employed by himself.  

Therefore, in those situations where the prime contractor is an individual owner who is operating 
his own bona fide business and performs the work of a laborer or mechanic on the project, he 
need not pay himself the applicable prevailing wage rate for the classification of work he 
performed.  Likewise, he is not required to submit certified payroll records for himself to the 
contracting agency.  

The above policy would also apply to a prime contractor which is a bona fide partnership 
consisting of substantially equal partners who each have a voice in the management thereof and 
share in its profits and losses.  

However, where the prime contractor is a corporation or other business association or entity 
(including a partnership), and the person performing work of a laborer or mechanic on a covered 
project is a corporate officer, or a comparable representative of the business association 
involved, such as an ostensible partner whose only contribution to a partnership is his labor, and 
where the only compensation therefore is wages or a "draw" fixed by the dominant or real 
partner or partners, such a person must, in addition to being shown on the certified payrolls, 
together with the type of work performed and the number of hours so worked on the project, be 
paid not less than the predetermined contract wage rate in the same manner as any other laborer 
or mechanic performing similar work on the project.  

In the case of subcontractors who are themselves performing the work of laborers and 
mechanics, it is clear that the Congress intended that such individuals performing the work of 
laborers and mechanics be paid by the prime contractor weekly an amount equal to at least the 
applicable prevailing wage for the hours worked in the specific classification and be carried on 
the prime contractor's certified payroll records in accordance with section 5.5(a)(3) of the 
Regulations, 29 CFR Part 5, subtitle A.  



In other words, the subcontractor who is a bona fide independent contractor, who himself 
performs the work of a laborer or mechanic on a project subject to the Davis-Bacon and Related 
Acts, may occupy a dual role under this law.  In certain situations, he is simultaneously a laborer 
or a mechanic who must be carried on the prime contractor's payrolls and paid by the prime 
contractor for his work at not less than the rate predetermined by the Secretary of Labor for that 
classification of work he performs and also, an employer who must live up to his obligations 
under the law for any laborers and mechanics he himself may employ.  

The above advice concerning the working subcontractor is, however, applicable only under the 
following standard.  While the Act does not apply to bona fide superintendents who engage in 
the usual nonmanual, managerial, supervisory, and administrative duties related to that 
occupation, any such employee, including a subcontractor, who devotes more than 20 percent of 
his time during a work week in performing the duties of a laborer or mechanic, i.e., work of 
manual or physical nature, whether it be unskilled, semi-skilled, or skilled work of a trade or 
craft with tolls and equipment, is considered to be a laborer and mechanic and subject to all the 
provisions of the Act for the periods of time in any work week in which he is so engaged on a 
covered project.  Accordingly, a subcontractor who spends more than 20 percent of his time 
during a work week performing the work of a laborer or mechanic on a project must be listed on 
the prime contractor's certified payrolls and paid in accordance with the requirements of the 
Davis-Bacon Act for that time.  

It should be pointed out, however, that where a subcontractor or working superintendent spends 
more than 20 percent of his time as a laborer or mechanic and records are not kept segregating 
his laborer's and mechanic's duties from his supervisory duties, he will be deemed to have spent 
the entire work week as a laborer or mechanic and must be paid the applicable Davis-Bacon rate 
for the entire week.  

Of course, it would be permissible under the Davis-Bacon Act to deduct from the subcontractor's 
contract payments any straight time wages which the prime contractor has paid to him in 
accordance with the requirements of the Davis-Bacon Act.  However, if the subcontractor 
himself is performing work under a contract also subject to the Contract Work Hours and Safety 
Standards Act, which provides for time and one-half over eight hours in a day or 40 hours in a 
week, overtime payments due him may not be deducted from the subcontractor's contract 
payments.  In essence, when a subcontractor works overtime himself on the project, the extra 
half time wage payment must come out of the prime contractor's pocket, not out of the 
subcontractor's contract price.  

We hope that this information answers your questions concerning this matter.  

Sincerely,  

Ray J. Dolan  
Assistant Administrator  
   

 


