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February 24, 1976 

This is in reply to your letter of December 9, 1975, regarding the application of section 
13(b)(24) of the Fair Labor Standards Act to houseparents employed by your 
organization to care for children who have been placed in your homes by the court or 
Department of Public Welfare. 

As you indicate, section 13(b)(24) of the Act provides an overtime pay exemption for any 
employee who is employed with such employee's spouse by a nonprofit educational 
institution to serve as the parents of children "who are orphans or one of whose natural 
parents is deceased-----." The Congress, in proposing this exemption, was primarily 
interested in insuring that couples who serve as houseparents for orphans in educational 
institutions were assured sufficient flexibility in work standards to protect the interest of 
the orphans residing in such institutions. In that respect, the Congress was specific with 
regard to the category of children to whom the exemption speaks; namely, to those 
children who are orphans or one of whose natural parents is deceased. 

The Department must adhere to the statutory language of the exemption and would have 
no authority to include children other than those defined in the Act. Accordingly, since 
you indicate that all of the children in your homes are not orphans in that one or both of 
their natural parents are deceased, the section 13(b)(24) exemption would be inapplicable 
to the houseparents employed by your organization.  

However, you will note in section 785.23 of the enclosed bulletin on Hours Worked that 
there are provisions for dealing with the special circumstances of employees who reside 
on their employer's premises. These provisions contemplate that employers and 
employees may enter into reasonable agreements whereby such employees who reside on 
an employer's premises will not be considered to be working during normal periods of 
sleeping, eating, entertainment, etc. Therefore, the cost impact of employing individuals 
in residential treatment facilities for children can be substantially reduced by agreement 
between employers and employees on hours worked.  

Also, section 7(j) of the Act provides a special provision under certain conditions 
allowing for 80 hours of work in a 14 day work period before overtime pay is required. 
This is explained on pages 6 and 7 of the pamphlet on Hospitals and Residential Care 
Establishments.  

We hope this information is of benefit to you. 

Sincerely, 
 

Ronald J. James 
Administrator 


