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November 12, 1975  

This is in reply to your letters of June 23 and July 8, 1975, requesting our opinion as to 
whether the fire fighters of the *** Fire Department would be treated as private or public 
employees under the Fair Labor Standards Act, as it was amended in 1974.  

*** Village is an unincorporated area in which the property owners are members of the 
*** Village Homes Association, hereinafter the Association. Fire protection within the 
Village was initially provided by the Association which hired and paid the fire fighters. 
As the result of an agreement which was in effect from 1966 through 1969, fire 
protection in the Village was subsidized by the County of ***, a political subdivision of 
the State of *** . This was followed by another agreement between the Association and 
the County running from July 1, 1969 through June 30, 1974, which was extended by the 
parties until June 30, 1975. The agreement indicates that fire protection in its area will be 
provided by the Association, which has an organized and equipped fire department, for 
which the County reimburses the Association for actual expenses for salaries, employee 
benefits, maintenance and operation of the fire department and certain additional sums as 
provided therein.  

You give the following facts which have obscured the path towards a conclusion in this 
matter:  

1) The modification of the agreement which you enclosed makes the Association 
personnel subject to the personnel policies and working conditions of the *** Fire 
Protection Districts, which are County subdivisions: hence, the employees are subject to 
County personnel policies and working conditions.  

2) The County rents the fire house in question from the Association.  

3) The equipment used by the firemen is County equipment.  

4) Dollar for dollar, the County pays the employees wages. The Association is merely a 
conduit through which the firemen's wages are paid using public funds.  

5) The fire company is established under the direction of the County Fire Warden and the 
*** Chief is a deputy fire warden of the County.  

6) The employees use the same meet and confer and negotiation procedures provided 
under State law for salary and working conditions as do the County employees.  

We would regard the fire department operated by the Association as an agency of the 
County. The agreement between the County and the Association imposes such 
restrictions upon the operation of the fire department that it has become an agency of the 



County. It is, in effect, a part of the county's enterprise as described in section 3(s)(5) of 
the Act.  

The County controls the Association's personnel policies and working conditions, rents 
the firehouse, furnishes the fire equipment, in effect pays the employees wages via the 
reimbursement arrangement, controls the fire department through the county fire warden, 
audits the Association's records and sets its fire department budget. But for this contract, 
the County would have to perform the function of fire protection. All the facts show that 
this particular fire department has been subsumed by the County.  

Pursuant to the express language of section 3(d) of the Act prior to the 1974 Fair Labor 
Standards Amendments, which became effective on May 1, 1974, the County was 
excluded as an employer subject to the Act with respect to the type of employment in 
question. (See enclosed copy of the Act as it was prior to the 1974 amendments). 
Therefore, the fire fighters, who are regarded under the Act as employees of the County, 
are excluded from its wage standards prior to May 1, 1974.  

It is our opinion that beginning May 1, 1974, the effective date of the Act's amendments, 
the fire fighters of the *** Fire Department are subject to the Act's pay requirements. As 
County employees, such fire fighters may be compensated in compliance with the 
standards provided in section 7(k) of the Act.  

Sincerely,  
   

Warren D. Landis 
Acting Administrator 
Wage and Hour Division  

 


