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This is in further reply to your letter of November 13, 1974, concerning the application of 
the Fair Labor Standards Act to certain residential care homes for juveniles. We regret 
the delay in responding to your inquiry. 

Section 3(s)(4) of the Act states, in effect, that an institution primarily engaged in the care 
of the sick, the aged, the mentally ill or defective who reside on the premises of such 
institution is covered by the Act, regardless of whether or not such institution is public or 
private or operated for profit or not for profit. In the publication from which you quote, 
the statutory terms "primary" and "the mentally ill or defective" are expressed in laymen 
terms in their ordinary sense. We have traditionally interpreted primary where it appears 
in the Act to mean 50% or more, and we have taken the mentally ill or defective to 
include emotionally disturbed or mentally retarded persons whose problems give rise to 
the need for some kind of treatment, guidance and protection in a therapeutic 
environment. 

Shortly after the enactment of the 1966 amendments to the Act, we defined an institution 
primarily engaged in the care of the sick, the aged, the mentally ill or defective residing 
on the premises as an institution (other than a hospital) primarily engaged in (i.e., more 
than 50% of the income is attributable to) providing domiciliary care to individuals who 
reside on the premises and who, if suffering from physical or mental infirmity or sickness 
of any kind, will require only general treatment of a less critical nature than that provided 
by a hospital. 

The 50% referral test to which you refer was decided upon after consultation with various 
authorities in the mental health field. An institution for the residential care of emotionally 
disturbed persons would come within the coverage of section 3(s)(4) of the Act if more 
than 50% of its residents have been admitted by a qualified physician, psychiatrist, or 
psychologist. For purposes of the 50% test, the term "admitted" includes evaluations of 
mental or emotional disturbance by qualified physicians either subsequent to admission 
to the institution or preceding admission and being the cause for referral. In that light and 
on the basis of the information you have furnished, it appears that the homes operated by 
your client would fall within the coverage of section 3(s)(4) of the Act. 

We agree with you that the two parts of section 13(b)(24) of the amended Act are 
conjunctive and should be connected by "and" instead of "or". With respect to your last 
question, we have not defined a nonprofit organization within the meaning of the Act as it 
is immaterial in determining coverage under section 3(s)(4) of the Act. 
 
Enclosed is a Handy Reference Guide which briefly outlines the major provisions of the 
amended Act. Should you need additional information, we have people in the local office 
of the Wage and Hour Division at 110 South 4th Street, Room 396, Federal Building, 



Minneapolis, Minnesota 55401, telephone (612) 725-2594, who will be glad to be of 
assistance. 

Sincerely, 
 

Herbert J. Cohen 
Assistant Administrator 
Office of Fair Labor Standards 

 


