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March 14, 1975 

This is in further reply to your correspondence of January 15, and February 16, 1975, requesting 
reconsideration of the denial of your request of October 3, 1974 for exemption from the 
application of the Service Contract Act for Government packing and crating and non-temporary 
storage contracts. 

After reviewing your thoughtful presentation with great care, there are several points to which 
we feel we should address ourselves in some detail. Primarily, we feel it is essential that we 
review for you the history of the application of the various Government contract labor standards 
statutes to certain packing and crating contracts. 

At the time the Service Contract Act Regulations, 29 CFR Part 4, were drafted, the possible 
application of the Service Contract Act to many different types of Federal contracts was 
reviewed in light of the Service Contract Act and the Congressional intent expressed and implied 
in the legislative history of the Act. One type of contract (and its specifications and 
requirements) which was carefully reviewed was the typical contract awarded all over the 
country by the Military Traffic Management Command (formerly MTMTS) and other 
components of the Department of Defense and by the General Services Administration which 
ordinarily calls for the packing or crating, local drayage, unpacking and storage of household 
goods of Government personnel. The Government awards many hundreds of such contracts each 
year usually under a basic ordering agreement arrangement. 

Since it was clear that such contracts have as their principal purpose the furnishing of services 
through the use of service employees - the precise criterion for application of the Service 
Contract Act as set forth in the preamble to the Act itself, - the Wage and Hour Division, with 
agreement of the Solicitor of Labor, were compelled to conclude that such contracts were among 
the types of service contracts which the Congress intended to cover by the then new statute, the 
Service Contract Act. This conclusion was reached notwithstanding the fact that prior to the 
enactment and implementation of the Service Contract Act, the Department had applied the 
Walsh-Healey Public Contracts Act to certain of those packing and crating contracts in excess of 
$10,000 where the furnishing of materials, articles, supplies, or equipment in a substantial 
amount - was called for by the contract or was an independent or significant purpose of the 
contract - such as those contracts calling for the manufacture or furnishing of costly crating 
containers used for overseas shipments. The pre-Service Contract Act position, which you note 
in your submission, was adopted at a time when no other labor standards law existed which 
would cover such contracts and it was premised on the judicially sanctioned theory that the 
coverage of remedial social and labor legislation is to be construed broadly and exemptions 
construed narrowly.  

Accordingly, pursuant to the Secretary's authority in section 4(a) of the Act, it was decided after 
full consideration of all the facts that packing and crating and warehousing and storage contracts 
were more properly within the scope and intent of the Service Contract Act, and not the Public 
Contracts Act, and they were so cited in sections 4.130(w) and 4.130(ff) as among those types of 



contracts covered by the Service Contract Act since the promulgation and final publication of the 
Regulations in the Federal Register in 1968-1969. Our position that such contracts are covered 
by the Service Contract Act is further buttressed by the principles stated in section 4.131(a). 

These Regulations, which were adopted and published in the Federal Register only after full 
opportunity for public comment and consideration of such comment, have received wide public 
dissemination. We make every effort to assure that Wage-Hour field personnel are aware of the 
Department's official interpretative and policy positions, and that these decisions are applied in a 
uniform manner. In this regard, we regret any current misunderstanding on your part of our 
position as a result of any advice given to you by Wage-Hour in 1967. 

In summary, we have, since 1968, applied and enforced the protective prevailing wage 
provisions of the Service Contract Act to employees performing on the many hundreds of such 
contracts awarded by the Federal Government each year in many localities all over the country. 
At the same time, Federal contracting agencies have included the required stipulations of the 
Service Contract Act in all bids and contracts for such services, so that all potential contractors 
are made aware of their labor standards obligations. In addition, the issuance of prevailing wage 
determinations pursuant to section 2(a) of the Act became mandatory for all covered contracts 
under the time table specified in section 10 of the Act as amended by the Congress in October 
1972. 

In view of the above and for the reasons set forth in paragraph 3 of page 1 and paragraphs 1 and 
4 of page 2 of our November 27, 1974 response to you, we must conclude that your request for 
exception cannot be granted. 

With respect to your comments on the Occupational Safety and Health Act, the Occupational 
Safety and Health Administration (OSHA) has informed me that its mission is not one of 
harassment, but rather OSHA exists to provide to every working man and woman in the Nation a 
safe and healthful place of employment. And, while striving to achieve this end, OSHA keeps in 
mind the special situation in which small businesses find themselves as they seek compliance 
with the requirements of the Occupational Safety and Health Act of 1970. 

OSHA's concern with aiding small businesses is exhibited by the loans made available by 
authority of the Act and through the Small Business Administration to enable small businesses to 
comply, the publication by OSHA of digests to facilitate location of applicable general industry 
and construction standards, the exemption of small businesses from OSHA's recordkeeping 
requirements, and the on-site job safety and health consultation without citations or penalties that 
will soon be available. 

Sincerely, 
 

Warren D. Landis 
Acting Administrator 

 


