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August 14, 1974 

This is in reply to your letter of June 6, 1974, concerning the application of section 7(n) 
of the amended Fair Labor Standards Act. 

Section 7(n) provides that in determining the hours of employment of an employee of an 
employer engaged in the business of operating a street, suburban or interurban electric 
railway, or local trolley or motorbus carrier (regardless of whether or not such railway or 
carrier is public or private or operated for profit or not for profit) "there shall be excluded 
the hours such employee was employed in charter activities by such employer if (1) the 
employee's employment in such activities was pursuant to an agreement or understanding 
with his employer arrived at before engaging in such employment, and (2) if employment 
in such activities is not part of such employee's regular employment." 

The letter from *** , states that Transit officials have indicated that hours spent on 
charter work will not count on the forty-eight which are necessary before the payment of 
overtime and that all charter hours will be paid at straight time regardless of the number 
of hours worked in a week. The letter goes on to say that the union members have been 
instructed not to volunteer to work at straight time. 

It is the position of the Wage and Hour Division that an employer cannot satisfy his 
obligations under the Act by the unilateral adoption of the provision in section 7(n). 

This provision is operable only if pursuant to an agreement or understanding arrived at 
between the employer and the employee before performance of the work. If the 
employees express their unwillingness to accept the exclusion of hours spent in charter 
activities from the number of hours worked as provided in section 7(n) and continue to 
voice their objection, the requisite predicate for application of that section is lacking and 
the overtime pay requirements of section 7(a) of the Act as modified by section 13(b)(7) 
are not met. 

We have been advised by the Department of Transportation that local transit systems 
(whether public or private) utilizing motorbuses in charter activities or operating such 
vehicles over fixed routes which cross State lines come within the authority of the 
Secretary of Transportation to establish qualifications and maximum hours of service for 
drivers, drivers' helpers, and mechanics pursuant to the provisions of section 204 of the 
Motor Carrier Act of 1935. Therefore, such employees of a common carrier who are part 
of a group where the employee is likely to be called upon in the ordinary course of his 
work to perform, either regularly or from time to time, safety-affecting activities subject 
to the Motor Carrier Act, come within the overtime exemption provided in section 
13(b)(1) of the Fair Labor Standards Act. 

Sincerely, 
 



Betty Southard Murphy 
Administrator 
Wage and Hour Division 

 


