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This is in reply to your letters of April 3 and April 10, 1974, requesting an opinion on a 
proposed pay plan for waiters and waitresses who are in employment which is subject to 
the pay standards of the Fair Labor Standards Act. 

Under the proposed pay plan, the employer would retain all monies generated by tips as 
reflected on credit charge records. This would be done pursuant to a written and signed 
agreement between the employer and each of the employees. Each waiter or waitress 
would be paid at the applicable minimum wage for each and every hour worked in any 
given workweek. If overtime is worked it would be paid in keeping with the requirements 
of the law. 

Your April 10th letter asks, in addition, as to the propriety of an employer taking all tips, 
to be turned over by the waiter on a daily or weekly basis, and using such tips to pay the 
waiters at a rate of compensation that would be equal to the amount of the tips received 
by them, less the statutory deductions. Should any waiter exceed the overtime standard 
by working in excess of 40 hours per week, the employer would pay the overtime by 
taking the gross tips earned by him in a week, divide the gross tips by the number of 
hours worked and add one-half of this hourly rate to those hours worked in excess of 48. 

Section 3(m) of the Act as amended in 1974 contains the following provisions defining 
the wages of tipped employees: 

In determining the wage of a tipped employee, the amount paid such employee by his 
employer shall be deemed to be increased on account of tips by an amount determined by 
the employer, but not by an amount in excess of 50 per centum of the applicable 
minimum wage rate, except that the amount of the increase on account of tips determined 
by the employer may not exceed the value of tips actually received by the employee. The 
previous sentence shall not apply with respect to any tipped employee unless (1) such 
employee has been informed by the employer of the provisions of this subsection, and (2) 
all tips received by such employee have been retained by the employee, except that this 
subsection shall not be construed to prohibit the pooling of tips among employees who 
customarily and regularly receive tips.  

Section 3(t) of the Act contains the following definition:  

"Tipped employee" means any employee engaged in an occupation in which he 
customarily and regularly receives more than $20 a month in tips. 
It is our opinion that an employee who is subject to the Act's pay standards and who 
meets the statutory definition of a tipped employee is subject to the above cited 
provisions of sections 3(m) and (t) in determining the bare legal minimum wage which he 
is entitled to receive from his employer. In other words, where such an employee has 



retained all tips which he receives from customers, whether in cash or through credit card 
charges, he must receive in addition to such tips remuneration from his employer of at 
least 50 percent of the statutory minimum wage for each hour worked in the workweek. 
Payment of more than 50 percent of the applicable minimum wage will be required when 
the tips received and the maximum tip credit of 50 percent fail to yield the full minimum 
wage. 

Since the provisions concerning "tipped employees" were adopted in full from the Senate 
Bill, S. 2747, we must be guided by the clarification of these provisions which is found 
on pages 42 and 43 of Senate Report No. 93-690. As stated on page 43 of the report, the 
provision requiring retention of all tips by the employee "is added to make clear the 
original Congressional intent that an employer could not use the tips of a "tipped 
employee" to satisfy more than 50 percent of the Act's applicable minimum wage." The 
amendments to section 3(m) of the Act would have no meaning or effect unless they 
prohibit agreements under which tips are credited or turned over to the employer for use 
by the employer in satisfying the monetary requirements of the Act. The specific 
language added to section 3(m) reinforces, specifically and clearly, the intent of Congress 
that an employee who receives $20 a month in tips is a tipped employee, and that the 
employer and employee cannot agree to remove him from that category. 

Under the amended Act, a tip becomes the property of the "tipped employee" in 
recognition of whose service it is presented by the customer. The tip is given to the 
employee, not the employer. Thus, where an employer acquires the tips of a tipped 
employee in contravention of section 3(m) and uses such tips to pay the employee, the 
employee has in effect waived his rights to the minimum wage. However, an employee, 
including a tipped employee, cannot waive his rights to be paid the applicable statutory 
minimum wage or required overtime compensation. See Brooklyn Savings Bank v. 
O'Neil 324 U.S. 697. Moreover, no part of any tip repayments may be counted towards 
satisfaction of the statutory minimum since the employee has been paid nothing by the 
employer. It cannot be said that an employee has been paid by his employer when the 
money used is the employee's own money. 

Where the employee is a tipped employee under the definition in section 3(t) but the 
terms of either section 3(m)(1) or (2) are not fully met, such an employee is excluded 
from the application of the tip credit provision and, therefore, must receive payment from 
the employer of not less than the full statutory minimum wage. Proper payment to the 
employee where this has been the case would require the return to the employee of the 
tips which have been given to the employer plus payment of the full statutory minimum 
wage (and overtime pay where applicable) for all hours worked in the workweek. 

Sincerely, 

Warren D. Landis 
Acting Administrator 
Wage and Hour Division 


