
"PD" 

L.S. DEPARTMENT OF LABOH. 
EMI'LO\"M .U,;J STA]'o;ll.ARDS ADil-lli'IHRATilll' 

WASHINGTON, D.C. 202Hl 

29 April 1974 

This is in rep]¥ to your letter of' January 18, 1974, with enclosure, 
in which you request an opinion as to the application of' the Age 
Discrimination in Employment Act to the proposed Profit-Sharing Thrif't 
Plan of You ask specifically whether the 
eligibility limitation to individuals who have not attained the age of' 
6o, as provided in Article II, Section 10 (b), would f'all within the 
exception contained in section 4(f)(2) of the Act. We regret the 
in responding to your inquiry. 

The Age Discrimination in Employment Act protects individuals who are 
at least 40 but less than 65 years old from age discrimination in most 
phases of employment. Section 4(f')(2) of the Act provides that it 
shall not be unlawfUl for an employer to observe the terms of "any bona 
fide employee benefit plan such as a retirement, pension, or insurance 
plan • • • • " Thus, not all. employee benefit plans but only those 
similar to the kind enumerated come within this provision, a.nd it would 
not seem that a profit-sharing plan as such would be within its tenn.s. · 
While Interpretative Bulletin, Part 860, section 86o.l20(b), (copy 
enclosed) recognizes that plans financed from profits !![ qualifY as 
retirement plans under section 4(f) (2), your client's plan would not 
qualifY as such because of its mandatory employee contribution 
requirements. 

In determining whether particular plans fall within the section 4(f)(2) 
exception, attention must also be given to its legislative history. 
This history shows that the exception was enacted because of Congressional 
concern that the costs of retirement, pension or insurance plans would 
became prohibitive if employers could not continue to observe their 
terms and conditions as established in accordance with sound actuarial 
formulas. Thus, the purpose of section 4(f) (2) was to protect existing 
retirement, pension and insurance plans and to enable enployers to hire 
older workers without jeopardizing the continued maintenance and operation 
of' such plans • 
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Nothing -in this histor,y would justifY extending the section 4(f)(2) 
exception to the combination profi t-·sharing and thrift plan here 
involved since its costs are not geared in any way to the age of 
participating employees. Thus, unlike a true retirement plan where 
contributions depend upon amounts which are actuarially necessary to 
provide stipulated benefits to participants, contributions 
here depend upon the amount of the company's profits, if any, and the 

deductions authorized by participants which must be not less 
than three percent of their annual earnings. 

Therefore, since the plan defines an "eligible employee" as on-e who 
is between 25 and 60 years of age, and since Article VII of the plan 
could be read as requiring cc:mpulsory retirement for 60-year olds who 
have at least 15 years of continuous service (unless the company, in 
its discretion, decides that such employees continue in its employ), 
it is our opinion that the plan, if adopted, would violate the Age 
Discrimination in Employment Act. 

Sincerely, 

/sf Warren D. Landis 
Warren D. Landis 
Acting Administrator 
Wage and Hour Division 
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