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This is in reply to your letter ot September L, 173, requesting
an opimion on the possible employment relationship under the Fair
Labor Standards Act between your client, the

for Retarded Children and certain retarded

is prompted an investigation by our Area 0Office
which held that these retarded persons were employees of your
client. TYou . to that deterwination, citing our opinion letter
of July 19, ' a8 precedent for deterwining these people not tc

be employees.

In that letter we stated that "“tasks perfermed by students in special
schools for the mentally handicapped or retarded as a part of the
school program to provide activities of therapeutic value for the
bandicapped studant and to develop such capacities as he may have

for doing useful things and, to the extent posgible qualifying for
gainful employment will not be considered under Section 3(g) of the
Act as work of a kind requiring a school studsnt to be considered an
employee of the school conducting the progrsm for purposes of the
Fair Lebor Standards Act®. It should be noted that the cpinion letter
dealt with a case where so much constant supervision was required that
the regular personnel spent ®virtually all of their time with the
childrem during the training periods". The letter also indicated that
the children spent only an average of 1 hours per day at their tasks.

The situation you present is significantly different than that treated
in the opinion lstter. The first group you ask about, those persons
doing clerical and Janitorial work, no longer attend school. They
are ready for private employment in the cammunity where, presumably,
the supervision will be considerably closer to the range for none
handicapped employees. The third group you discuss, the lunch room
workers, spend 2% hours at work, more time than spent in instruction.
After a short break-in period they perform their assigned duties with
little more supervision than other employees.
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While the individuals in both ¢f these groups are performing
duties which have therspeutic value and are beneficial te
them, it appears that they are in an employment situation.
Their capecitiss for doing useiul work have teen tfairly well
develcped and they appareatly qualify for gainful employment.
In fact, they spand & s:bstantial amwwunt of time ia work

teneficial to ycur clieat. uUn the facis we must consider these

petoons a8 axpleoyees of your client. w»s may add that they are
engaged in ectivities within ths purvisw of Section lh(d) ¢t
the Aot for which certificates undar 2y CFR 524 or 525 are
indicated. , Ry

It would eppear from the information we heve t.hat the second
group of persons, tnose who make eimple producta for sale at
your client's retail stoure., would not be deing work ccvared
under the Act.

we ouggest that your client dlscuss the matter <f certificates
under section 1i(d) of the fct with our oftice.

Waxrten D. Lendis
Acting Meinistretor
Wage apd Hour Division
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