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November 26, 1973 

This is in reply to your letter of September 13, 1973, requesting an opinion that 
contributions and payment to the subject plan qualify for exclusion from the participating 
employees' regular rate of pay pursuant to section 7(e)(4) of the Fair Labor Standards 
Act. 

We have examined the plan as revised, and find that it would not qualify as a bona fide 
benefit plan under section 7(e)(4) for the same reasons as given in our letter of December 
1, 1969. You ask, however, that we give consideration to its qualification as a bona fide 
plan in view of its actual operation.  

Where a plan is designed primarily for the payment of death, disability, and retirement 
benefits, the requirements of 29 CFR 778.214 and 778.215 must be fully met in order for 
an employer's contributions to the plan to qualify for exclusion from the regular rate of 
pay under section 7(e)(4). See 778.214(b). The intent of 778.215(a)(3) is to require a 
definite obligation which you indicate the employer does not wish to adopt. The history 
of the operation of the plan in prior years cannot be taken as a factor in establishing its 
qualification, as nothing in the applicable official standards in section 778.215 permits 
the consideration of such historical data in lieu of actual qualification under such 
standards. The Department is bound to follow its own Interpretive Bulletin. 

Under Section 5.1 of the plan, however, each participant is entitled at the end of the plan 
year to have allocated to him such sum as shall bear the same ratio to the total 
contributions of all participating employers for that plan year as such participant's 
compensation for that plan year bears to the aggregate compensation of all such 
participating employees for that plan year. Compensation defined in Section 2.3(a) of the 
plan means the total of all compensation paid a participant during a plan year by a 
participating employer including without limitation all bonuses, overtime pay, shift 
premium and any other extra special remuneration of any kind. As we advised you 
previously, we find that the contributions by the companies pursuant to the plan are 
excludable from the regular rate under the Fair Labor Standards Act under the provisions 
of 778.210, on the grounds that the employers' contributions are allocated in the 
proportion that the individual participant's total wages bear to the total wages of all 
participants. 

In regard to section 778.210, you ask several questions regarding the effect of possible 
changes in the plan. Where an employer using 778.210 makes a contribution to a 
retirement plan on the basis of the total compensation of all employees, it must be 
distributed to each and every employee according to his total earnings. This result would 
not be accomplished under an amendment which would exclude incentive compensation 
from the total compensation.  



You also ask whether, under section 778.210, payments which are excluded from the 
regular rate under section 7(e) of the Act may be excluded from the total compensation. 
In our opinion they may not. Section 7(e) deals with specific kinds of payments which 
may be excluded from the regular rate, but it does not affect the status of such payments 
such as remunerations for employment. Our previous letter to which you refer dealt with 
reimbursement for expenses under section 7(e)(2), and was based on the promise that the 
type of reimbursement in question could be excluded from the regular rate of pay because 
it was not compensation to or on behalf of the employee. It does not follow that this 
concept extends to other kinds of payments listed in section 7(e). The kinds of payments 
listed in section 7(e) which are clearly remuneration for employment are excluded from 
the regular rate by virtue of this section, but nevertheless remain as remuneration to the 
employee for other purposes. 

Whether a bonus is included in the regular rate of pay for overtime purposes, which 
generally depends on whether it is discretionary or not, likewise does not affect its status 
as remuneration for employment. As stated previously, all remuneration to the employee 
must be included in applying section 778.210.  

We suggest as an alternative to your approach that consideration be given to establishing 
different groups of participating employees, each of which would be subject to its own 
different percentage of total earnings as a bonus. Distinctions between the groups could 
be established on the basis of whether employees are receiving incentive payment, and 
whether they are exempt from the overtime requirements of the Act. 

Sincerely, 

Warren D. Landis 
Acting Administrator 
Wage and Hour Division  

 


