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This is in reply to your letter of November 29, 1972, addressed to our *** Regional 
Offices. You request an opinion on whether time spent in clothes changing on the 
employer's premises each day before and after the employees work shifts would be 
regarded as compensable working time under the Fair Labor Standards Act. You indicate 
that the employees do not come into contact with toxic or deleterious materials which 
would necessitate the wearing of uniforms for protective purposes and suggest that the 
time spent in clothes changing is for the convenience of the employees.  

The subject of preparatory and concluding activities as compensable hours of work under 
the Act is discussed in sections 785.24 through 785.26. Clothes changing time must be 
counted as hours worked if the changing of clothes is indispensable to the performance of 
the employee's work or is required by law or by the rules of the employer. There is an 
exception to this general rule which is provided by section 3(o) of the Act for employees 
under collective bargaining agreements. The exception provided by section 3(o) does not 
apply, however, as the information in your letter indicates that none of the employees in 
the plant are covered by collective bargaining agreements.  

The work rules prescribed on pages 9 and 10 of the Employee Handbook, *** require the 
wearing of uniforms by all employees. It states: " The products made in this mill must be 
made under sanitary conditions. Therefore, all employees must maintain a high level of 
personal cleanliness and present themselves in a neat manner to other employees and to 
those visiting the mill. The following rules apply: 1. Wear the standardized work clothes 
as issued. *** 2. Furnished clothing is not to be worn outside the mill."  

The employer has imposed the requirement that all employees must wear uniforms and 
because they cannot be worn off the premises, there is also the requirement that the 
employees must change clothes on the premises. In our opinion the requirements 
prescribed by the employer establish the compensability of the clothes changing time 
under the principle given in section 785.26. When uniforms are required to be worn, it is 
not material that the employees do not come into contact with dangerous substances or 
that the employees might, perhaps, derive some benefit from the uniforms.  

You also ask whether the time spent in clothes changing could be regarded as so minimal 
that compensation for it is not required. The employees punch in their time cards after 
changing into work uniforms and punch out before changing into street clothing so that 
the clothes changing time has not been recorded as working time. While insubstantial or 
insignificant periods of a few seconds or minutes may be disregarded as "de minimis", 
where justified by industrial realities, an employer may not arbitrarily fail to count and 
pay for any part of an employee's fixed or regular working time or any other practically 
ascertainable time actually spent on duties which the employee is regularly required to 
perform. (See section 785.47).  



The clothes changing activity, which is performed pursuant to the work-rules 
promulgated by the employer, is done during practically ascertainable periods of time, 
and constitutes a duty which the employee is regularly required to perform. Accordingly, 
under the above rule, the time spent in clothes changing cannot be regarded as de 
minimis. The amount of time spent in clothes changing, therefore, should have been 
recorded as working time in accordance with the record-keeping requirements of the Act. 
Since this time has not been recorded by the employer, the amount remains a question of 
fact which will need to be resolved. We will consider all pertinent information in 
concluding our examination of this matter, including the statement in your letter 
concerning the estimate of clothes changing time given by company officials.  

In concluding your letter, you indicate that the clothes changing should not be regarded 
as an integral part of the employees' principal activity. As indicated above, however, this 
factor is not necessarily determinative of the hours worked question. Time spent on duties 
entirely unrelated to an employee's primary duty may be working time, as where a 
production employee performs overtime work as a maintenance man. As indicated in the 
previously cited work rules, the employees in the plant are engaged in the manufacture of 
products which "must be made under sanitary conditions". The uniforms are required to 
aid in maintaining such conditions. Under such circumstances, together with all the other 
factors previously discussed, the clothes changing is considered indispensable to the 
performance of the employees' principal activities and must be regarded as an integral 
part of such activities.  

In your letter you classify the 500 employees in the plant into two groups. One group 
appears to include approximately 67 employees who work a standard 8-hour day and who 
receive an unpaid lunch period. The remainder of the employees work an eight hour shift 
which includes a paid 30-minute lunch period. The following information will be helpful 
in further explaining the application of the principles discussed in the above paragraphs 
to this larger group of employees. Where an employer pays for lunch periods and counts 
such time as hours worked, it is the Department's position that the agreement of the 
parties to provide compensation for such hours implies an agreement of the parties to 
regard them as working time although they are not otherwise required to be so regarded 
under the Act. (See sections 778.223 and 778.320 of Interpretative Bulletin, Part 778.) In 
such case, the agreement of the parties is respected. The payments for lunch periods 
which were treated as working time cannot, however, offset the wages due for 
uncompensated clothes changing time. When the employees work more than 40 hours a 
week, including compensated meal periods and uncompensated clothes changing time, 
they are due additional pay for the uncompensated time at their regular rate as well as the 
statutory overtime premium pay. On the other hand, in workweeks of 40 hours or less, an 
hourly rated employee is considered as being paid in compliance where his total earnings 
divided by his hours worked (including clothes changing time for which no payment was 
made) are not less than the $1.60 per hour minimum wage.  

Where an employer pays for the lunch periods but does not count the time as hours 
worked in computing overtime pay, the time is not considered as hours worked, but such 
compensation is part of the employee's remuneration for employment which must be 



included with other straight-time earnings in arriving at the employee's regular rate of pay 
(§778.223 and §778.320). There would be compliance with the minimum wage 
provisions in workweeks of less than 40 hours (including the clothes changing time 
which was not compensated) so long as the total remuneration for the workweek divided 
by the hours worked equals or exceeds the statutory minimum wage. However, in 
workweeks of more than 40 hours, the employees would be due additional pay for the 
uncompensated clothes changing time at their regular rates as well as the statutory 
overtime pay.  

Sincerely, 
 
 
Ben P. Robertson 
Acting Administration 
Wage and Hour Division  
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