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June 6, 1973  

This is in reply to your letter of May 7, 1973, in which you ask if the payment of $50 per 
week to an employee as a minimum overtime guarantee for "on-call" work may be 
excluded in computing the employee's regular rate of pay for overtime pay computation 
purposes and credited towards any statutory overtime pay due.  

The factual situation is stated as follows: An employee works on the premises of the 
employer for 40 hours per week (8:00 am - 4:30 pm, Monday through Friday) for which 
he is paid $5.16 an hour. The employee would then be "on-call" from 4:30 pm to 8:00 am 
the next day. While "on-call" the employee would either be at home or could leave his 
home at his discretion to fulfill his personal desires, but would be required to leave a 
phone number where he could be reached. If the employee is "called-out" to work, he 
would work on the premises of the customer's place of business. For any time worked 
over 40 hours per week but less than approximately 46 1/2 hours (time and one-half 
$5.16 equals $7.74 divided into $50 equals approximately 6.46 hours), the employee 
would be guaranteed a minimum of $50 overtime pay. This guarantee is based on an 
estimate that 6.46 hours is the minimum compensable hours the employee would work 
during on-call times. We assume this figure is an average obtained from actual working 
time, and represents weeks in which fewer and more than 6.46 on-call hours were 
worked.  

The subject of "on-call" time as compensable hours of work is discussed in section 
785.17 of the enclosed Interpretative Bulletin, Part 785. An employee who is not required 
to remain on the employer's premises but is merely required to leave word at his home or 
with company officials where he can be reached is not working while "on-call". 
Accordingly, such an employee need not be compensated by his employer for such "on-
call" time. When an "on-call" employee is called out for a job assignment, the time 
devoted to the job assignment is hours worked and must be counted and paid for as such.  

Under the principles stated in section 778.223 of the enclosed Interpretative Bulletin, 
however, sums received by employees for "on-call" time, while not attributable to any 
particular hours of work, are paid as compensation for performing a duty involved in 
their jobs and must, therefore, be included in the employee's regular rate of pay for the 
purpose of computing overtime pay under the Act. They cannot be credited towards 
statutory overtime due.  

Your attention is also directed to section 778.310 of Part 778, which provides that a 
premium in the form of a lump sum which is paid for a fixed standard of overtime hours 
does not qualify as an overtime premium even though the amount of money may be equal 
to or greater than the sum owed on a per hour basis. For this reason and because of the 
fact that the sum paid to the employee for a fixed standard of "on-call" time is an integral 
part of the employee's regular rate of pay upon which statutory overtime compensation 



must be computed, the proposed method of compensation would not satisfy the monetary 
requirements of the Act.  

Under the circumstances given, the employee's regular rate of pay could vary each week. 
It would be computed as follows when the employee works 40 hours on the premises: 
$256.40 (40 x $5.16 plus $50) divided by the number of hours actually worked that week, 
If the employee worked 44 hours, for example, his regular rate would be $256.40 divided 
by 44 hours or approximately $5.82 an hour. He would be due additional overtime pay at 
one-half this rate for the 4 hours of overtime or $11.64, and his total weekly pay would 
be $268.04.  

If you would like further information on this matter, you may wish to contact our Area 
Office located at Room 563, 210 North 12th Boulevard, St. Louis, Missouri (telephone: 
622-4796). The people there will be pleased to answer any questions you may have on 
this or other provisions of the Act.  

Sincerely,  
   

Ben P. Robertson 
Acting Administrator 
Wage and Hour Division 

Enclosures  

 


