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April 17, 1973  

This is in reply to your letter of February 1, 1973, enclosing a joint application for 
authorization of a basic rate pursuant to 29 CFR 548 by *** both of  ***.        .  

We would like to point out at the outset that applications made under §548.4 must, in 
addition to meeting the criteria of that section, also meet section 548.2 of the regulations 
and section 7(g) of the Act.  

A primary requirement in establishing any basic rate, as indicated in 29 CFR 548.2(e), 
which restates statutory language found in section 7(g)(3), is that the basic rate be 
substantially equivalent to the average hourly earnings of the employee, exclusive of 
overtime premiums, over a representative period of time.  Your primary proposal states 
that the company records indicate the average number of work units per employee is 50 
per hour.  This average does not meet this requirement since it is based upon the work of 
all the employees.  Your alternative request is based upon updating the average every 
three months on the basis of either the prior quarter or prior 12-month period, but it does 
not appear that its basis would be individual employee averages.  We do not find, 
therefore, that either of the proposals would provide rates of pay derived from a particular 
employee's average hourly earnings over a representative period of time, as required by 
the Act.  

Your application indicates that some employees like to work quickly while others work at 
a slower pace.  Premium pay, which amounts to a bonus, is given to those workers who 
work more rapidly and achieve more than 2000 units of work in the first 40 hours.  
Neither proposed plan takes this premium pay into account.  It would not be possible to 
approve a plan that did not meet the condition given in subparagraph (ii) of section 7(g), 
which is restated in §548.2(j) of the regulations, that "extra overtime compensation is 
properly computed and paid on other forms of additional pay which have not been 
considered in arriving at the basic rate but which are required to be included in 
computing the regular rate."  

As stated in §548.2(g), it is required that "the hours for which the employee is paid be 
less than one and one-half times such established basic rate qualify as overtime hours 
under section 7(e) (5), (6) or (7) of the Act."  The requirement of this provision of the 
regulation would not be met for reasons given, in part, in the above paragraph.  The 
premium pay, given to those workers who work more rapidly in a particular week and 
exceed 2000 units of work during their regular hours, would be paid for hours which do 
not qualify as overtime hours under section 7(e) (5), (6) or (7) of the Act.  

Your proposed plans, which are based on payment of a premium of one and one-half 
times a stated piece rate for all work in excess of a number of units, must be viewed 
against the basic standards of sections 7(a), 7(e) and 7(g) requiring premium pay for 
overtime hours.  In other words, payments at premium rates are not recognized as 



satisfying these statutory overtime pay standards unless it can be clearly demonstrated 
that such payments are made for overtime hours of work as defined in these sections.  
Where the premium payments are made without regard to an hours standard it cannot be 
said that they were made for overtime hours.  

It is clear that the basic rates in both your principal and alternative requests do not qualify 
for authorization under the standards prescribed in section 7(g) of the Act and 29 CFR 
548.  Where there is no authorized basic rate, overtime pay must be based on the "regular 
rate of pay."  

Sincerely,  

Ben P. Robertson  
Acting Administrator  
Wage and Hour Division  

 


